10.10.10

La dependència de l’algeriana estatal Sonatrach*


El ministre d’Indústria (...) ahir va defensar durant la clausura del XV Trobada d’Economia a Sagaró, la necessitat d’abordar i negociar un acord estratègic de llarg termini amb Algèria com a proveïdor de gas natural donada la realitat actual "competitiva i diversificada" del mercat. Sebastián va advertir a Algèria que aquest acord és necessari per ambdues parts. El titular d’Indústria va destacar que el gas natural és la segona font energètica (representa un 24% de l’energia primària) i que, al contrari del petroli, hi ha un proveïdor principal: Algèria –país que subministra més del 35% del total. Precisament la catalana Gas Natural manté un important litigi amb l’empresa [pública] algeriana Sonatrach sobre els preus del gas (...). A més, el Govern espanyol manté conversacions amb Algèria sobre la seva posició de domini en els gasoductes que acabaran portant el seu gas a la Península. En el primer, que travessa Marroc, hi participa Gas Natural, però en el segon, Medgaz, (...) els algerians no permeten la presència de l’empresa catalana i els algerians controlen el 36%.

Qui ho ha permès? Com ha passat amb Endesa, una empresa catalana ha quedat fora i s'ha deixat entrar una empresa pública de fora.

Sebastián va afegir que Espanya ha volgut diversificar el subministrament amb altres països (...) representant la major xarxa de plantes regasificadores d’Europa, amb l’objectiu de fer front a un potencial problema d’abastiment i per evitar que s’exerceixi un excessiu poder de mercat per part de qualsevol subministrador individual. (...)

Perquè no informa de les repercussions econòmiques d’evitar tanta dependència?

Bàrbara Julbe, Sebastián advierte a Argelia que debe llegar a un acuerdo con Espanya, La Vanguardia 3-10-2010.



Gas Natural Fenosa assegura que el resultat (...) al 2010 es podria veure reduït en un màxim de 450 milions d’euros si no prospera cap de les mesures legals empreses en contra del laudo que dóna la raó a Sonatrach en el seu litigi sobre els preus del gas. (...)
La companyia va aclarir que l’import màxim de la reclamació de Sonatrach puja a 1.970 milions de dòlars (...), segons el laudo arbitral en el qual es reconeix el dret del grup algerià a un increment del preu del gas que subministra a la companyia espanyola amb efectes des de 2007.
Per a Gas Natural Fenosa el laudo és "abusiu, desproporcionat i molt allunyat de les condicions reals del mercat". Gas Natural ha impugnat el laudo davant el Tribunal Federal de Suïssa.
Gas cifra en 450 millones el impacto del litigio argelino, La Vanguardia 3-10-2010.


I, uns dies més tard...
Iberdrola ahir va sol·licitar a Gas Natural que no traslladi la pujada de preus del gas natural dels darrers tres anys als grans clients o a aquells que tenen contracte a tarifa. (...) la companyia (...) és client de Gas Natural i defensa que les factures dels seus contractes ja estan pagades i no admeten clàusules retroactives. L’elèctrica adquireix gas natural (...) amb dues finalitats. Per una banda, per subministrar a les [seves pròpies] centrals de cicle combinat. Per altra, per comercialitzar gas en el mercat lliure a clients final, tant industrials com a consumidors domèstics. (...)
(...) Gas Natural ha deixat entreveure en les últimes setmanes que repercutirà, de forma retroactiva a clients, els quasi 1.450 milions d’euros que està obligada a pagar al grup algerià Sonatrach.
Iberdrola vol (...) fer veure que el problema no és de tots els ciutadans, sinó d’una empresa concreta que haurà d’afrontar de forma unilateral la situació. (...)
C. Lafraya, Iberdrola pide que el conflicto de Sonatrach no se traslade a los clientes, La Vanguardia 21-10-2010.

Temes relacionats: El gas a Espanya: com s'enten?; Dependència gasística d'Espanya; Carbó, gas i renovables

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada