7.10.10

Carbó, gas i renovables


La saturació en la generació tèrmica convencional d’electricitat ja fa temps que es va notant: el petroli gairebé ha desaparegut, els bancs jo no hi inverteixen, la Comissió Europea ha posat data per a la fi de les seves subvencions, i ara les empreses ja anuncien retallades de llocs de treball.

Alstom té previst suprimir 4.000 llocs de treball abans del març de 2012 en la seva divisió d’energia, en el marc d’un pla amb el qual l’empresa pretén adaptar-se a l’evolució d’alguns mercats del sector (...). Les retallades afectaran en concret a les activitats relacionades amb la fabricació de nous equips per a la generació d’energia tèrmica (carbó i gas) (...).
Recorte de 4.000 empleos en la división de energía, La Vanguardia 5-10-2010.

En concret, la reducció es deu a l’impacte de la crisi en els mercats d’equips de les plantes de carbó i de gas, i afecta a la divisió de fabricació de turbines. La retallada no afecta a les activitats dedicades a serveis ni a les energies renovables (Alstom Hydro, Alstom Wind).


Endesa, Iberdrola i Gas Natural Fenosa han presentat recursos contencioso-administratius davant el Tribunal Suprem contra el decret que prima el consum de carbó nacional en les centrals elèctriques. Les companyies (...) argumenten els perjudicis a les centrals que consumeixen carbó importat o gas.
Efe, Recurso contra las ayudas al carbón, La Vanguardia 8-10-2010.



Reacció tardana, però en la bona direcció
Gas Natural Fenosa ahir va anunciar que pujarà en tots els concursos eòlics d’Espanya, invertirà a l’exterior en energies renovables i estudiarà també adquisicions en aquest camp. L’objectiu és multiplicar per 2,6 la dimensió del seu negoci de renovables d’aquí al 2014. En l’horitzó del 2020 el seu propòsit és que el 20% de l’electricitat que generi provingui de les anomenades energies netes (...).
La companyia considera que aquest ambiciós pla no contradiu les crítiques contra les primes a les renovables que de fa temps mantenen els responsables de Gas Natural, que al mateix temps reclamen compensacions per la funció de cobertura que realitzen els cicles combinats de gas per possibles aturades de les generacions eòliques i fotovoltaiques. (...) Les seves queixes per les primes van dirigides sobretot a la fotovoltaica, encara que [el director general de Negocis Majoristes] va senyalar que tampoc es descarta fer manteniment d’aquest tipus d’instal·lacions. Per al desenvolupament del pla s'ha creat la societat Gas Natural Fenosa Renovables (...). Gas ja participa a Espanya en més de 60 instal·lacions en operació amb una potència de 1.000 MW i té projectes a Portugal, Mèxic, Panamà, Xile i Austràlia.
Tot i que preveu també invertir en biomassa i cogeneració, l’eòlica és el principal objectiu. En primer lloc a Catalunya, associada amb Alstom Wind, on ha presentat oferta per a totes les zones ofertades en el concurs eòlic. Per a això s'ha creat la Societat Eòlica Tramuntana (60% Gas i 40% Alstom). De la mateixa manera puja pels concursos de Galícia, Extremadura i Aragó.
Dolors Álvarez, Gas Natural acudirà a todos los concursos eólicos, La Vanguardia 8-10-2010.

A l’Estat espanyol, el carbó s'aferra a un concepte autàrquic obsolet de seguretat nacional -acceptat per la Comissió Europea per no molestar Alemanya- i examina les possibilitats reals d’una generació no contaminant. El gas natural, inflat pel domini d’una empresa en el mercat, ha topat amb problemes de control en el subministrament (Sonatrach, gasoducte Medgaz), amb un excés de capacitat de producció degut a la ràpida introducció de les fonts renovables (en les quals no hi creia) i a no haver emprat la tecnologia adequada de cicle combinat amb cogeneració d’electricitat i de calor, enlloc de cicles combinats generant només electricitat (i abocant la calor a l’entorn). Ara s'aferra a ser el combustible fòssil menys contaminant (però més que les fonts renovables), a la garantia de combustible degut als gasoductes i subministrament per vaixell de gas liquat (en competència amb la nuclear i parcial amb el carbó nacional) i a la garantia de subministrament elèctric quan les renovables no puguin cobrir la demanda.
Amb les pressions del sector del carbó, del gas i de les nuclears, el Govern de "l’Economia Sostenible" ha cedit, a costa del sector més feble, el de les renovables, malgrat ser un sector de futur en el qual Espanya està molt ben situat. Entre altres conseqüències ja publicades, cal tenir present la repercussió econòmica derivada a l’increment d’emissions de CO2 que implica l’ús de més combustibles fòssils enlloc de fonts renovables, la qual cosa obligarà a comprar més drets d’emissió dels que ja es preveien comprar.
Respecte a la garantia de la cobertura de la demanda elèctrica, és absurd fer-la amb tecnologies obsoletes i combustibles fòssils i cars, enlloc d’anar implantant tecnologies disponibles per aconseguir l’objectiu amb només les fonts renovables. Aquestes tecnologies inclouen l’acumulació d’energia en centrals de bombeig, en dipòsits subterranis d’aire comprimit, en bateries (d’automòbils i específiques), en hidrogen, en piles reversibles de combustible o en altres tecnologies en fase pilot i de recerca avançada. Tot això complementat amb una xarxa elèctrica intel·ligent que permeti actuar sobre càrregues importants que es puguin connectar i desconnectar segons l’estat de la xarxa. Els projectes 100% renovables i els sistemes ja en funcionament (com el de la illa El Hierro) mostren l’aplicació d’aquestes tecnologies.


Per als interessats, podeu assistir a Energy Storage Forum Europe 2010, 25 al 29 d’octubre 2010, Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada