10.10.10

Curta vida a la central de les 3 xemeneies de Sant Adrià*


Endesa ha sol·licit aquest estiu a Ministeri d’Indústria el permís de tancament de la central tèrmica de Sant Adrià, la de els tres xemeneies (...). Amb aquesta jubilació es posarà fi a una manera d’entendre el treball, l’empresa i l’energia. (...) La companyia elèctrica ja va anunciar fa temps que la central aixecada a mitjans dels setanta per Fecsa cessaria la seva activitat durant aquest any.

Els tres blocs de 350 MW cadascun (amb un total de 1.050 MW) es van posar en marxa el 1973, 1974 i 1976.

(...) Ara la central només "l’endollen" en moments aïllat d’alt consum elèctric, el juny i febrer. I només per millorar la qualitat del subministrament, l’estabilitat del sistema, no perquè la seva electricitat sigui realment necessària.

Les hores equivalents de funcionament de la central el 1998 i 1999 van ser de 327 hores i 447 hores.

(...) la central fins la crisi del petroli va arribar a generar la meitat de l’energia que es consumia a Catalunya (...). En aquella època d’esplendor, la central al funcionar consumia el set per cent de l’energia que ella mateixa generava.
(...) Era cremant fuel com s’originaven les pluges negres que durant dècades van arruïnar les bogades i la pintura dels vehicles de tants adrianencs i badalonins.

La central també podia cremar gas natural.

(...) en els vuitanta van arribar a ser més de nou-cents [treballadors]. Per aquelles dades pocs veïns de l’entorn no tenien a un familiar o a un veí que no visqués de les tres xemeneies. D’aquí que pocs es queixessin de les taques de la pluja negre que provocava el fuel.
(...) el sistema de refrigeració de la central, que aboca aigua calenta al Mediterrani, atrau llobarros, orades i dotzenes d’amics del sedal i l’ham.
Luis Benvenuty, La catedral de la energía de apaga, La Vanguardia 3-10-2010.


(...) Si derruir [la central elèctrica de Sant Adrià] pot sortir car, uns nou milions d’euros com a mínim, convertir-la en vivendes pot ser desorbitat. I si, com molts sospiten, a més cal descontaminar, qualsevol factura es pot disparar. I és que l’amiant era un material molt emprat els anys setanta.
Luis Benvenuty, Futuro aplazado, La Vanguardia 3-10-2010.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada