7.10.15

Novetats en el cas del Prestige: possible responsabilitat de 4.328 milions d'euros *



La Fiscalia ahir va disparar amb bala contra la sentència dictada a A Coruña sobre el cas 'Prestige', el petrolier que es va partir i es va enfonsar davant les costes gallegues el novembre del 2002 i va causar una gran catàstrofe ecològica. La tesi del fiscal és que la resolució s'ha de refer de cap a peus, perquè no es va tenir en compte proves concloents. Sobretot, contra el capità del vaixell, Apostolos Mangouras, que va ser condemnat a nou mesos de presó per un delicte de desobediència per no atendre les ordres de els autoritats espanyoles quant al remolc del vaixell. Però va ser absolt dels delictes contra el medi ambient i danys, en especials en espais naturals protegits, provocats tots ells per l'enfonsament del petrolier grec.
Tals absolucions són les que, segons la Fiscalia, cal replantejar. Aquesta tesi la va defensar el tinent fiscal del Tribunal Suprem (TS), Luís Navajas (...). Segons el parer de Navajas, no té fonament afirmar, com es feia en aquella resolució, que el capità Mandangouras va ser "aliè" a l'estat del vaixell i que el naufragi va passar a conseqüència d'un error estructural al vaixell, que es devia, al seu torn, a un manteniment deficient del vaixell que no es va detectar.
(...) hi ha fins a cinc documents que han de portar a la conclusió que la responsabilitat de Mangouras en el naufragi va ser més gran de l'estimat en la primera resolució. Entre aquestes proves va citar un informe, reconegut pel capità del vaixell durant el judici, en el qual s'afirmava que entre els tancs dos i tres havien aparegut "fissures i corrosió".
En no apreciar la rellevància d'aquestes dades -va sostenir el fiscal-, la primera sentència "deixa fora el centre neuràlgic de la prova".
(...) les associacions Nunca Máis i Arco Iris van reclamar que s'anul·li l'absolució de l'antic responsable de la Marina Mercant (...) pel seu paper en la gestió de la catàstrofe. Al pol oposat, la defensa de Mangouras va demanar fins i tot l'absolució completa de capità, estimant que no va desobeir cap ordre, sinó que va demanar temps per poder comunicar amb els seus armadors. Si hi hagués ara una condemna per delicte contra el medi ambient, s'obriria la porta a pagaments per responsabilitat civil avaluats en 4.328 milions d'euros.
José María Brunet, El fiscal demana anul·lar la sentència del 'Presige' per "errònia i arbitrària", La Vanguardia 30-09-2015.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada