7.10.15

Castella-la Manxa bloqueja la construcció del cementiri nuclear **



D'incertesa. Així va descriure el secretari d'Estat d'Energia, Alberto Nadal, la situació del magatzem temporal centralitzat (ATC) -més conegut com el cementiri nuclear- i que ha obligat al Govern central a ajornar el pla de residus radioactius, així com el procés de construcció d'aquesta infraestructura tan polèmica. La frenada del procés es deu a la decisió de Castella-la Manxa, que presideix el socialista Emiliano García Page, d'atorgar una protecció mediambiental a l'àrea en la qual s'ubicarà l'ATC a la localitat de Villar de Cañas (Conca).
La iniciativa que ha dut a terme el Govern de Castella-la Manxa "en relació amb l'emplaçament de l'ATC per provar [que] la declaració d'impacte ambiental introdueixi un element d'incertesa (...) pot suposar un eventual retard en al posada en funcionament del cementiri nuclear", reconeix el Ministeri d'Indústria.
De quan temps serà aquest retard eventual? El secretari d'Estat d'Energia no ho va aclarir, però el que sí que està clar és que serà després de les eleccions generals (desembre), ja que el Govern castellanomanxec no espera la proposta de protecció dels recursos naturals fins d'aquí a sis o set mesos. I a partir d'aleshores, la burocràcia decidirà.
El Ministeri d'Indústria no oculta el seu malestar amb l'Executiu de Castella-la Manxa, que acusa a obstaculitzar un procés que va aprovar el govern de Rodríguez Zapatero. I és que l'equip de García-Page s'ha mostrat clarament en contra de l ubicació escollida per no reunir els requisits tècnics exigits per a una infraestructura d'aquesta magnitud.
Els dubtes sobre l'ATC continuen. Fa uns dies el Col·legi de Geòlegs denunciava que Enresa, empresa pública encarregada de la gestió d'aquets residus, havia adjudicat la construcció de diversos edificis del cementiri nuclears (amb una rebaixa del 60% del pressupost inicial) "sense haver acabat els estudis geotècnics i geològics del terreny". Uns estudis que precisament tenen la finalitat de determinar si aquest és el lloc apropiat ja que, recorden els geòlegs, "realitzar infraestructures sobre terrenys de guix solubles i argiles expansives pot donar lloc que el projecte sigui inviable o que origini increments pressupostaris considerables". (...)
Nadal assegura que el Govern "està fermament decidit a impulsar l'ATC i posarà tots els mitjans que legalment estan al seu abast" perquè el projecte del cementiri nuclear continuï endavant.
L'últim esborrany del Pla General de Residus Radioactius, remès per la companyia Enresa al principi d'aquest any, preveu dos escenaris: la vida útil de les centrals nuclears a 40 anys i a 50 anys, períodes "pendents de concretar en una fase posterior" de tramitació, va indicar el secretari d'Estat d'Energia, Alberto Nadal.
Celeste López, Castella-la Manxa bloqueja la construcció del cementiri nuclear, La Vanguardia 30-09-2015.



El Govern central té a la seva mà limitar les competències mediambientals de Castella-la Manxa en relació amb la construcció de l'ATC: declarar d'interès general aquesta infraestructura. (...) Ahir, el secretari d'Estat d'Energia, Alberto Nadal, no va voler avançar si el Govern de Rajoy adoptaria aquesta decisió, encara que tampoc no va tancar la possibilitat que el Consell de Ministres ho fer ben aviat. Ni sí ni no. Castella-la Manxa, de la seva banda, creu que el Govern no adoptarà aquesta decisió perquè "Brussel·les la faria enrere. Decidir que una infraestructura és d'interès general obliga a justificar-ne de manera clara els motius. Seria difícil per al Govern explicar que s'escollís la ubicació de Villar de Cañas quan va ser la quarta opció. Tot el que ha envoltat aquest lloc no està gens clar", indiquen fonts de l'Executiu manxec.
Els estira-i-arronsa, La Vanguardia 30-09-2015.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada