2.11.11

Euskadi: vers l'autosuficiència energètica amb 'shale gas'*

(...) el Govern basc i dues firmes dels Estats Units volen invertir 100 milions d'euros en una aliança d'empreses que s'han creat per explorar dipòsits de gas natural a Alaba. El lehendakari també va revelar que la capacitat dels dipòsits localitzats recentment podria ser suficient per proveir Espanya al llarg dels propers cinc anys, o a Euskadi durant seixanta anys.
“Els estudis que s'han realitzat fins ara han detectat la presència de gas natural a la zona del Gran Enara, a Àlaba”, va dir el lehendakari, referint-se a la perforació de catorze pous, tretze dels quals podrien oferir resultats positius.
El Govern basc calcula que el subsòl d'Àlaba conté al voltant de 185.000 milions de metres cúbics de gas natural, i que tots estan situats a gran profunditat i distribuïts en petits dipòsits. (...)
El Govern es planteja perforar els pous per comprovar si l'extracció és viable des d'un punt de vista tècnic i econòmic.
(...) l'any vinent s'iniciarà la perforació de dos dels catorze pous: l'Executiu invertirà 40 milions d'euros en el projecte, mentre que les dues companyies privades dels Estats Units, Heyco Energy (Texas) i Cambria Europa, hi intervindran conjuntament 60 milions d'euros. Com a conseqüència d'aquestes aportacions, el Govern, a través de l'Ente Vasco de la Energía, tindria en propietat el 42,8% del projecte (...).
Heyco Energy es caracteritza per la seva capacitat per desenvolupar la tecnologia per explotar a preus de mercat el gas no convencional ['shale gas'], que no s troba en grans dipòsits, sinó en petits pous entre roca calcària [esquists...].
Bernabé Unda, conseller d'Indústria del País Basc, opina que el projecte aproximarà el País Basc l'objectiu d'autosuficiència energètica i el convertirà en un referent per a Europa, tant per emmagatzemar gas com per distribuir-ne.
Redacció, El País Basc explorarà un gran jaciment de gas natural a Àlaba, La Vanguardia 16-10-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada