2.11.11

El petroli ja no és un negoci estratègic a Rússia*

Rússia té les terceres reserves d'or i divises del món. Un fons amb uns 517.000 milions de dòlars utilitzats amb èxit el 2008.
(...) la volatilitat mundial tindrà un fort impacte a Rússia per la seva dependència del petroli. (...) I és que el petroli és la pedra angular de l'economia russa, però també la seva espasa de Dàmocles. Si la crisi del deute no es frena, se'n reduirà la demanda i no es podran sostenir els actual preus de les matèries primeres. Menys exportacions portaran a la recessió. (...) si el barril de Brent cau a 60 dòlars (avui es mou en 105) el creixement del 3,6% es convertirà en negatiu, entorn el -1,5% i el -2%. (...)
Per a molts especialistes, i també per a les autoritats russes, el model basat en el preu del petroli ja no permet continuar creixent. I en aquesta situació, els inversors aniran abandonant a poc a poc el vaixell. “Aquest model econòmic ha esgotat els seus recursos i comença a esquerdar-se” (...) ha estat l'elevat preu del petroli el que ha mantingut la balança de pagaments el 2010 i el 2011. Això ha permès no devaluar el ruble com va passar un any abans (...).
Fa anys que des del poder fan, encara que no de forma tan catastrofista, un pronòstic semblant. “El nostre projecte estratègic és la diversificació e l'economia (...). Necessitem milers de nous projectes i negocis. Aquesta serà la principal font de la nova industrialització de Rússia”.
Gonzalo Aragonés, Rússia: petroli i alguna cosa més..., La Vanguardia 16-10-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada