6.10.11

Acord asiàtic sobre cooperació i transparència en energia nuclear

A la cimera, els tres països van emetre una declaració on van delinear una cooperació en un ampli conjunt de qüestions, que inclouen la seguretat nuclear, la prevenció de desastres, el creixement econòmic i el medi ambient. Les lliçons apreses del terratrèmol i l’accident nuclear del Japó serien compartides amb la Xina, Corea del Sud i la resta de la comunitat internacional, i les autoritats japoneses van prometre “continuar oferint informació… amb la transparència més gran possible”. De fet, el Govern de Kan va demorar la notificació als països veïns quan es va veure obligat a ordenar l’alliberament d’aigua amb baixes concentracions de material radioactiu. (...) L’addenda del comunicat de la cimera posava èmfasi en la importància de compartir informació sobre la seguretat nuclear. (...)
Des de l’accident de Fukushima, l’oposició a l’energia nuclear ha anat creixent a la Xina i Corea del Sud, països que havien planificat una expansió massiva de la capacitat de generació d’energia nuclear. (...) Davant aquestes realitats polítiques, mantenir els ciutadans comuns contents respecte de l’energia nuclear civil es va convertir en una prioritat més important de l’habitual als dos països.
(...) El Govern de Ying Jeou també va estar en guàrdia per la petició de l’opositor Partit Democràtic Progressista d’eliminar l’energia nuclear a Taiwan el 2025. Taiwan té tres plantes d’energia nuclear i, igual que la planta de Fukushima, estan directament davant l’oceà. Dues estan situades com a màxim a 20 quilòmetres de la capital, Taipei, i en general tots coincideixen que no hi hauria via de sortida per a la gran majoria dels ciutadans si hi hagués un accident nuclear. (...)
A Taiwan també se li hauria de permetre participar en l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica en l’àrea de seguretat nuclear (...). Quan es tracta de la seguretat nuclear, la Xina hauria de repensar la seva política d’aïllar Taiwan dels organismes internacionals.
Yuriko Koike, Com quadrar el triangle nuclear d’Àsia, La Vanguardia 6-06-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada