15.9.11

El cas Repsol-Sacyr-Pemex-La Caixa*



El Govern s'ha afanyat a exigir la "espanyolitat" de la petroliera i ha obtingut garanties verbals dels signants. Però la difícil situació financera de la constructora, tenallada pel deute de 5.000 milions que va contraure quan va adquirir el 20% de Repsol, i l'especial condició de la mexicana -una companyia estatal subjecta completament a les decisions del Govern de torn- no són els millors avals.
Com en totes les grans operacions, juguen diversos actors i en diversos escenaris. En el merament empresarial, Sacyr repeteix el seu intent de prendre el control de la petroliera, com ja va fer en el passat buscant aliats estrangers, alguns bastant exòtics com l'índia Essar, la xinesa Sinopec i fins i tot la russa Lukoil, esquitxada per escàndols de corrupció i màfia russa.
(...) La Caixa, soci de referència amb el 12,8% del capital, pot resultar fonamental com a àrbitre de la situació. I, segons fonts coneixedores de les negociacions, ha donat "un suport incondicional des que es va conèixer l'operació" a Brufau i el seu equip. (...)
La Caixa: l'entitat catalana té un acord accionarial amb Inbursa, el grup financer del magnat Carlos Slim, que també ha participat en el finançament de Pemex.
La batalla es lliura també en l'àmbit polític. En el si del Govern no hi ha unanimitat. L'operació compta amb l'aval del ministre d'Indústria, Miguel Sebastián. La seva apel.lació a la espanyolitat de la companyia és més retòrica que real a jutjar per la seva actuació a Endesa, en la entrada es va vetar a l'alemanya E.on per després deixar-la caure en poder de la italiana Enel, controlada pel Govern de Silvio Berlusconi . La Comissió Nacional d'Energia també s'ha rentat les mans davant l'operació.
Ramón Muñoz, Brufau se gana el apoyo de La Caixa, El País 4-09-2011.






Una suspicàcia no resolta
Felipe González va fer saber que no creu que l’estratègia de la constructora [Sacyr] i la petroliera mexicana [Pemex] siguin “merament empresarials”.

Perquè no apunta quina pot ser doncs l’estratègia real o probable?

A González el va sorprendre veure que la Comissió Nacional de l’Energia (CNE) digués que en l’operació de Sacyr i Pemex “no hi ha res a revisar perquè no afecta la seguretat de subministrament d’Espanya”. L’expresident va argumentar que Repsol participa en el mercat regulat del país a través del desenvolupament nuclear i gasístic.
Felipe González també és conseller de Gas Natural, una empresa participada en un 31,2% per Repsol. (...) La Caixa i Repsol controlen de manera conjunta un 67% de Gas Natural.
González creu que Espanya pot perdre Repsol, Ara 5-09-2011.



Cercant un diner fàcil que li solucioni el seu embolic
El president de Sacyr Vallehermoso, Luis del Rivero, (...) està embrancat en (...) prendre les regnes de la petroliera Repsol, ja que és el primer accionista, amb un 20,01% i –considera- que li toca manar. El consell del grup constructor, que està dividit, li va posar un ultimàtum: aconseguir el refinançament dels 4.908 milions. La data límit és el 21 de desembre vinent, quan venç el termini.
Un dels problemes és que les caixes  d’estalvi espanyoles, que participen en el crèdit sindicat, no estan per romanços. Un altre és que la banca estrangera demana més i noves garanties davant les incerteses en l’economia espanyola. (...)
Del Rivero i el seu grup es troben en certa mesura ‘agafats’. Va adquirir el 20,01% de la petroliera a crèdit i finançava els interessos amb els mateixos dividents de la petroliera. A més, les mateixes accions de Repsol figuren com a penyora. I finalment, té aportades com a garanties els actius del patrimonialista, Testa. En temps de bonança econòmica, no passa res, però quan venen mal dades...
L’empresari murcià va comprar a 26 euros les accions de la petrolera Repsol i ara es troben al voltant dels 19 euros per acció. “No pot vendre perquè li generaria unes minusvàlues de més de 1.700 milions, que el seu propi grup constructor no pot suportar” (...).
En aquest camí tan dur, només “li queda que la refinancin”. (...) Per aconseguir l’objectiu ha provat de fer una fugada d’escac i mat. S’a aliat amb el tercer accionista de Repsol, el grup mexicà Pemex, i ha segellat un pacte per sumar el 29,51% i prendre’n el control. Aquesta baralla ha contribuït al fet que els accions de Sacyr oscil·lin, i en l’última setmana van caure un 4,47%.
Conchi Lafraya, Sacyr vol manar a Repsol, La Vanguardia 11-09-2011.



Psico-política per entendre-ho una mica més
El president de la comissió d’Energia del Senat [de Mèxic] (...), no pot reprimir aquest sentiment de ‘dolça revenja’ que ja s’entreveu a Mèxic perquè Pemex, l’empresa que simbolitza el seu orgull patriòtic, ha plantat bander al cor econòmic de la vella metròpoli.
“Aquí hi ha més de 400 empreses amb majoria de capital espanyol, entre les quals hi ha els bancs més importants, i ningú diu res. Ara li toca a Pemex influir més en les decisions de Repsol”.
Una bandera a l’antiga metròpoli, La Vanguardia 11-09-2011.



Uns antecedents de referència de Repsol
Repsol YPF es disposa a explorar una zona d'Alaska rica en petroli, en què preveu invertir al menys (...) uns 550 milions d'euros.
Ahir, va anunciar que ha arribat a un acord amb les companyies nord-americanes 70 & 148 LLC i GMT Exploration LLC per a l'exploració conjunta de diversos blocs que aquestes dues empreses tenen a la zona de North Slope. La participació de Repsol serà del 70%, i l’operació forma part de l'estratègia de la petroliera d'augmentar la seva presència en països de l'OCDE.
Es tracta d'un conjunt de blocs, ubicats a les rodalies de grans camps de producció que ocupen una àrea d'uns 2.000 quilòmetres quadrats. (...)"Tenim la certesa que la nostra experiència internacional, en combinació amb un soci amb coneixement local, generaran valor a curt termini ", va manifestar Antoni Brufau, president de Repsol (...).
(...) Als Estats Units, Repsol desenvolupa i a activitats d'exploració i producció al golf de Mèxic. (...)
L'acord és un pas més en l'estratègia avançada en l'última presentació de resultats. Repsol va dir llavors que esperava un increment de la seva producció anual de petroli d'entre el 3 i el 4% fins al 2014, i per sobre
d'aquest percentatge fins al 2019. Per a aquest exercici, Repsol ha apuntat que preveia una "Intensa" activitat exploratòria, amb entre 25 i 30 pous exploratoris i d'avaluació en diferents zones del món. En el mateix comunicat, la petroliera va destacar que ha incrementat notablement les seves activitats exploratòries tant en terra com ‘offshore’ en els últims
cinc anys, en què ha realitzat alguns dels majors descobriments de gas i petroli del món.
Redacció, Repsol diversifica sus exploraciones e invierte 550 millones en Alaska, La Vanguardia 8-03-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada