15.9.11

Naoto Kan aposta per abandonar l’energia nuclear*

La fe del convers. El primer ministre japonès, Naoto Kan, va apostar ahir perquè el país abandoni l’energia nuclear. (...)
Kan va assegurar que el terrible accident nuclear de la planta de Fukushima Daichii, ocorregut fa quatre mesos, l’ha convençut sobre la necessitat que el Japó deixi de dependre de l’energia nuclear i de construir més centrals atòmiques.
Les paraules del mandatari nipó signifiquen un gir de 180 graus en la política energètica del Govern. Abans del desastre de Fukushima –la pitjor catàstrofe atòmica des de Txernòbil, el 1986–, el Japó tenia previst construir catorze noves plantes nuclears i augmentar la seva dependència d’aquesta font energètica a més del 50% el 2030, davant l’actual 30%. Ara aquests plans s’han paralitzat i la política energètica del Japó es troba en ple procés de revisió.
Naoto Kan es mostra cada vegada més sensibilitzat amb la preocupació creixent de l’opinió pública sobre l’energia nuclear. Segons un sondeig que publicava dimarts el diari Asahi, el 77% dels japonesos dóna suport a una abolició gradual.
“Atesa la magnitud dels riscos associats amb la generació d’energia atòmica, m’he adonat que la tecnologia nuclear no és una cosa que es pugui administrar basant-nos només en les mesures de seguretat convencionals”, va subratllar en una roda de premsa retransmesa per la televisió. “Crec que hem de lluitar per una societat que no depengui de la generació d’energia nuclear”, va afegir.
No obstant això, el mandatari va evitar establir un calendari per a l’abandonament d’aquesta font energètica. Va apostar per una reducció progressiva de la dependència nuclear, que discorri de manera paral·lela a l’augment de les anomenades energies renovables (solar, eòlica i biomassa, entre d’altres).(...)
Mentrestant, tot el Japó està pendent de les proves de resistència que el Govern ha ordenat fer dels 54 reactors atòmics del país, abans de decidir si han de continuar en funcionament o si incompleixen les normes de seguretat i s’han de tancar.
Isidre Ambrós, Kan aposta per un Japó lliure de plantes nuclears, La Vanguardia 14-07-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada