3.4.11

Plutoni fora dels reactors*


(...) Tepco va assegurar ahir nit que ha detectat plutoni radioactiu en el sòl en cinc llocs de la planta atòmica (...). La companyia va dir que les quantitats de plutoni (...) trobades no suposen un risc per a la salut (...).
El reactor número 3 és l’únic dels sis de la central que utilitza plutoni com a combustible. Es tracte d’un combustible procedent de França anomenat MOX [Mixed OXide: mescla d’òxids], que sol tenir un 5% d’urani [235] i un 5% de plutoni [239], molt més radioactiu. Els altres conc reactors utilitzen només urani. L’aparició de plutoni fora del reactor només pot tenir dues explicacions: o procedeix del nucli del reactor 3 o s'han fos les beines que protegeixen el combustible gastat en les piscines (...).
El vicepresident de Tepco va afirmar que els nivells de plutoni eren similars als trobats en altres parts de Japó degut a les partícules transportades després d’assajos atòmics a l’estranger.
Abans Tepco havia afirmat que gran quantitat d’aigua amb un alt nivell de radiació havia escapat de l’edifici de la turbina del reactor número 2 i s'havia acumulat en un túnel subterrani, on hi ha risc que penetri en el sòl i arribi al mar. Es creu que l’aigua procedeixi del vas que conté les barres de combustible o del sistema de conduccions. (...)
José Reinoso, La aparición de plutonio en el suelo revela la deriva de Fukushima, El País 29-03-2011.


Aquest informació amaga que el plutoni també pot provenir de qualsevol dels reactors, ja que part de l’urani-238 (radioactiu però no fisionable) es transforma en plutoni-239 durant el funcionament del reactor, mitjançant el procés de la figura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada