11.3.11

Les centrals d’energia, una mercaderia per als governants de Wisconsin*


(...) el que s’està fent a l’estat de Wisconsin és un cop d’estat: un intent d’aprofitar la crisi financera per enfonsar l’últim gran contrapès del poder polític de les empreses i els rics. Però aquest cop d’estat va més enllà dels atacs als sindicats. La llei té 144 pàgines, i a dintre s’hi amaguen coses extraordinàries.
Per exemple, a la llei en qüestió (...) hi trobem això: “(...) el departament pot vendre qualsevol central pública tèrmica, elèctrica o frigorífica, o pot contractar qualsevol entitat privada per gestionar una central d’aquest tipus,amb licitació o sense, per qualsevol import que el departament decideixi que és beneficiós per a l’Estat. Sens perjudici dels articles (...) no cal cap aprovació o autorització de la comissió de serveis públics perquè una empresa de serveis públics adquireixin una central d’aquest tipus, o perquè contracti algú per gestionar-la, i es considera que qualsevol d’aquestes adquisicions és d’interès públic i compleix els criteris per a l’autorització d’un projecte que s’esmenten a l’article (...)”.
A què treu cap, tot això? L’estat de Wisconsin posseeix nombroses centrals tèrmiques, frigorífiques i elèctriques per al funcionament dels serveis públics (com ara la Universitat de Wisconsin). La redacció de la llei pressupostària permetria el governador privatitzar qualsevol d’aquests serveis quan li vingués de gust. No només això, sinó que també podria vendre’l a qui volgués, sense convocar cap licitació. I fixeu-vos que qualsevol venda d’aquestes es consideraria, per definició, “d’interès públic”. (...)
La bona notícia que arriba de Wisconsin és que l’onada d’indignació popular –ajudada per les maniobres dels demòcrates al Senat, que es van absentar per impedir que els republicans tinguessin quòrum- ha parat el cop.
Paul Krugman, La doctrina del xoc als EUA, ara 27-02-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada