1.2.11

Convenis, marginacions, política i temences en l’explotació del petroli a l’Àrtic


La petroliera britànica British Petroleum (BP) i la companyia Rosneft (propietat de l'Estat rus en un 75%) tenen una gran oportunitat de cicatritzar les seves respectives ferides gràcies a la seva aliança estratègica sense precedents per explotar l'Àrtic. L'intercanvi d'accions, (...) ha estat beneït per cap del govern rus, Vladímir Putin, i el seu viceprimer ministre responsable d'energia, Igor Setxin, que és president del Consell de Directors de Rosneft.
Per mitjà d'aquesta operació, valorada en 7.800 milions de dòlars, BP adquireix un 9,53% del capital d'Rosneft i aquesta companyia, un 5% de BP. Ambdues petrolieres constituiran a més una empresa mixta en el termini de dos anys (67% Rosneft i 33%, BP) per explotar la plataforma russa de l'Àrtic, en concret tres blocs (...) situats en una zona de 125.000 quilòmetres quadrats al mar de Kara, (...) un territori que Rússia ha utilitzat fins ara amb fins militars. Les reserves de la zona es calculen en 49.700 milions de tones de petroli i 1,8 bilions de metres cúbics de gas (...). Només les empreses estatals -com Rosneft o Gazprom- tenen dret a llicències per operar a la plataforma de l'Àrtic rus.
La capa de gel al mar de Kara pot arribar a assolir els 2,2 metres de gruix, i la infraestructura d'explotació en aquestes condicions requereix d'enormes inversions i també de la sofisticada tecnologia que BP està en condicions d'aportar per la seva experiència a Alaska. La inversió inicial de 1.000 milions de dòlars anirà a càrrec de BP, i les despeses es repartiran després entre les dues companyies. Les dues empreses constituiran també un centre de desenvolupament de tecnologies de l'Àrtic en cooperació amb instituts de recerca russos i fundaran també un altre centre de control i prevenció d'accidents.
L'operació dóna a Rosneft la possibilitat de sortir a tercers mercats i convertir-se en un jugador global. Això ha provocat cert nerviosisme als Estats Units, ja que BP té contractes de proveïment amb les Forces Armades nord-americanes. L'aliança serveix també per a blanquejar la imatge de Rosneft, afectada per la seva participació en l'operació d'assetjament i enderrocament de la petroliera Iukos, que va ser fundada pel magnat Mikhaïl Khodorkovski, actualment a la presó. Rosneft va ser la beneficiària final de la truculenta subhasta de privatització de la companyia Yuganskneftegaz, joia de la corona de Iukos.
La compra de les accions de Rosneft per part de BP suposa una protecció suplementària per a la companyia russa enfront dels accionistes de Iukos, que continuen presentant reclamacions en els tribunals internacionals. Rosneft ja va haver de pagar 440 milions d'dòlars a l'empresa Iukos Capital per decisió dels tribunals holandesos.(...)
A Rússia, BP és present a l'empresa mixta TNK-BP, formada al 50% amb un grup d'oligarques russos (...). Els conflictes amb els socis russos van obligar a Bob Dudley, actual director executiu BP, a abandonar Rússia el 2008. Ara,(...) el cap del Govern, Vladímir Putin, l'ha rebut amb catifa vermella i els seus socis russos de TNK-BP han estat marginats de l'operació. Els representants de TNK al·leguen que BP ha transgredit els seus acords en no informar prèviament de la seva operació amb Rosneft i ignorar els seus drets preferencials. Ara, TNK-BP podria quedar en via morta o acabar sent absorbida en una fase posterior de desenvolupament de l'aliança Rosneft-BP.
(...) els dirigents de Rosneft volen veure el costat positiu de la catàstrofe i elogien l'experiència adquirida per BP en les operacions de neteja (...).
En tot cas, Rosneft-BP inicia un nou capítol de l'explotació dels hidrocarburs a Rússia, i paradoxalment l'Estat assumeix el paper que en el seu dia volia protagonitzar Khodorkovski, és a dir, fondre's en aliances amb les companyies petrolieres occidentals i utilitzar-les com trampolí per esdevenir un jugador global.
Pilar Bonet, BP y Rosneft van juntas al Ártico, El País 23-01-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada