20.12.10

Subvencions pal•liatives al carbó


Els governs europeus podran continuar donant ajuts públics al carbó fins l’any 2018. La Unió Europea no posarà inconvenients a que ho facin, a condició que es tanquin de manera progressiva les explotacions mineres deficitàries.
Així ho van acordar ahir a Brusel·les els ambaixadors dels Vint-i-set, després que la Comissió Europea cedís a la pressió d’Alemanya i Espanya i acceptés perllongar l’actual marc d’ajuts al sector. (...) per al sindicat CC.OO. la resposta continua sent insuficient (està a l’aire el decret sobre el seu ús per part de les elèctriques) i ha convocat una vaga per avui.
Les mines més dependents de la renovació dels ajuts estan situades principalment a al conca del Ruhr, a alemanya, el nord-oest d’Espanya i la vall del Jiu a Romania. (...)
El setembre, la Comissió Europea havia proposat acabar amb els ajuts públics al carbó el 2014, principalment per raons mediambientals. Ni un a y més. El 2007, argumentava, ja s’hi va donar una pròrroga de tres anys als ajuts i gran part del sector huller europeu continua sense ser competitiu.
Ha calgut una intensa campanya de pressió per convèncer a Brussel·les que el sector mereix més suport públic. (...) Va facilitar la decisió del col·legi de comissaris el fet que la titular de Canvi Climàtic (...) no pogués participar en la decisió [era a la reunió del COP16 a Cancún].
(...) El tancament de les explotacions mineres deficitàries –és a dir, les espanyoles i alemanyes- no deixa de ser inevitable però es farà de forma progressiva. Tot i això, s’oposaven a la pròrroga Suècia, Dinamarca i Holanda; al·legaven raons mediambientals encara que ningú a la mesa de negociacions perdia de vista que pels seus ports entra la major part del carbó que importa la UE. (...)
(...) Davant dels 6.400 milions d’euros en subvencions que es van atorgar el 2005, fa tres anys ja se’n van donar només 2.900. Actualment el sector dona ocupació a unes 100.000 persones a tot Europa; al voltant de 42.000 treballen en mines i unes 55.000 en indústries relacionades, segons la Comissió Europea.
Beatriz Navarro, La UE permite dar ayuda al carbón hasta el 2018, La Vanguardia 9-12-2010.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada