17.11.10

Oposició legal al decret del carbó


L’Audiència Nacional (...) es va oposar al decret que obligava [a les empreses elèctriques] a comprar carbó de les mines espanyoles. En tres actes dictats ahir, la sala del contenciós va decidir que continuï en vigor la suspensió de l’obligació de les elèctriques de presentar cartes amb compromisos de compra d’aquest mineral, extret en explotacions espanyoles, fins que el Tribunal Suprem (TS) pregui les primeres resolucions sobre el plet principal. (...)
Hi ha (...) dues peticions de suspensió. La primera, més urgent, resolta ahir, es refereix al termini de tres dies hàbils (...). La segona, que correspon al Suprem, es refereix al decret en el seu conjunt. (...) la Comissió Nacional de l’Energia ja va considerar que el termini de tres dies donat a les elèctriques (...) era massa breu, per la qual cosa aquesta instància va recomanar que el període hàbil s’ampliés a un mes.
La decisió de l’Audiència es produeix (...) poc després que el Tribunal de la Comissió Europea hagués acordat suspendre temporalment l’autorització per part de la pròpia Comissió per a la concessió de compensacions a les centrals que utilitzen carbó autòcton per generar energia elèctrica. El Govern ha matisat les seves propostes, i ha ajornat la posta en marxa de les fórmules dissenyades (...).
(...) Amb aquest tipus de recursos es pretén evitar que la posta en marxa del decret amb els aspectes mencionats pugui causar danys irreparables a les empreses elèctriques. (...)
Paral·lelament, els Governs d’Andalucia, Castilla y León, Aragó, Asturies i Castilla-La Mancha, van donar a conèixer ahir un manifest en el qual proposen que es prorrogui el reglament del carbó vigent a la Unió Europea fins que s’aconsegueixi un pacte per reformar-lo. Les citades comunitats tenen el propòsit que la seva posició sigui defensada pels governs d’Espanya i Alemanya, que són els que reivindiquen l’ús del carbó autòcton, i volen que l’Executiu continuï mantenint els ajuts públics per a aquest mineral, en front de la renegociació del mencionat reglament, que expira el proper 31 de desembre.
José María Brunet, La Audiencia mantiene vivo el pulso de las elèctricas al carbón, La Vanguardia 6-11-2010.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada