26.9.10

Màfia eòlica


(...) la màfia (...) estén els seus tentacles sobre qualsevol activitat "legal" que sigui molt rendible i que li permeti reciclar les astronòmiques quantitats de diner líquid que generen els seus negocis clandestins. No tenen cap escrúpol per rentar fons bruts amb les energies netes i renovables. Quan convé, el delicte no està renyit amb l’ecologisme més en boga. (...)
Els mafiosos es van fixar en Nicastri degut a la seva fulgurant carrera en l’àmbit de les energies renovables. (...) Se’l considera un promotor del negoci, algú que prepara el terreny a les multinacionals. Nicastri coneix el terreny i conrea els contactes adequats amb les autoritats locals per aconseguir permisos i afer que els projectes vagin endavant. Es tracte d’un terreny propens a la corrupció. Hi ha en joc sucoses subvencions públiques. Per a la màfia el control del territori sempre ha estat un element fonamental de la seva estratègia i de la seva raó de ser. Amb  la seva entrada en la gestió de l’energia eòlica, ja no només controlen el territori sinó que influeixen en el seu paisatge.
Nicastri fa anys va ser un col·laborador de la justícia, un penedit, la qual cosa el va enfrontar amb la màfia. Però després va reprendre la seva activitat en el sector eòlic amb tant èxit que el crim organitzat el va perdonar perquè l’interessava molt fer negocis amb ell.
Eusebio Val, Los 'señores del viento', bajo acoso, La Vanguardia 19-09-2010.

La presència mafiosa en l’energia eòlica és un problema conegut de fa temps a Itàlia. Les revelacions sobre possibles complicitats de personalitats properes al Govern Berlusconi han creat problemes la primer ministre. El maig passat, el setmanari 'l’Expresso' (...) afirmava que a Sardenya, al contrari que a Sicília, la Cosa Nostra no dispara, sinó que "arriba armada de mapes meteorològics, anemòmetres i diners". "Històricament les màfies es senten fortament atretes pels sectors econòmics i els mercats emergents (...) I aquest és ara el cas del mercat de les energies renovables. (...) resulta urgent evitar que passi el que va succeir amb el ciment i les escombraries (on hi ha hagut una intensa infiltració d’interessos criminals). (...) "l’episodi demostra per enèsima vegada que no hi ha sectors en els quals les màfies no s’hi puguin infiltrar, i que la seva infiltració no coneix límits geogràfics". "Haig de precisar que la criminalitat organitzada no és només un problema italià, sinó que afecta a tots els països de la UE (...). El desenvolupament eòlic està intensament incentivat en la UE i recents notícies ens diuen que també altres països han patit infiltracions en aquest mercat. (...) la lluita contra totes les màfies ha de ser també, i sobretot, una batalla cultural, combatuda des de la base per tots els ciutadans".
La atracción fatal por los sectores emergentes, La Vanguardia 19-09-2010.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada