26.9.10

Energia eòlica: empreses a Euskadi i a Catalunya


Euskadi
Gamesa ha viscut molts anys de les rendes, és a dir de que els seu principal accionista, Iberdrola, l’encarregava tots els parcs que anava instal·lant. Si a això s'hi suma que era dels principals 'players' del mercat eòlic a nivell mundial, les comandes queien de forma fàcil. Però l’arribada de la crisi i la continua aparició de competidors va fer donar la volta a la realitat. Els contractes, abans, arribaven. Ara, toca anar-los a cercar.
Els directius de Gamesa van optar per sortir fora i des localitzar la companyia. Un operari a Espanya pot guanyar 2.000 euros. A Xina cobra 180 euros. (...) Primer [el mercat xinès] es va pensar com un mercat per produir barato, però ara s'ha descobert que Xina representa un gran mercat per a que la companyia basca implanti parcs juntament amb socis locals.
El president de Gamesa, Jorge Calvet, va anunciat el passat dimarts que obrirà una nova fàbrica a Xina (...). Es tracte de la sisena planta que el grup basc obrirà en el gegant asiàtic, en la qual s’assemblaran gòndoles (cabina que alberga el generador) i tindrà una capacitat de producció de 500 megawats l’any. Aquesta planta serà operativa el 2011. (...)
En aquests moments, també es troba en construcció el cinquè centre productiu (...) i que entrarà en funcionament a finals d’enguany. Amb la incorporació d’aquests dos centres productius, la capacitat de producció de GAmesa a Xina pujarà a 1.500 megawats.
Però Gamesa no vol només fabricar aerogeneradors en el país asiàtic, sinó que també tracte de promoure parcs. Per això ha signat acords estratègics amb dos de les principals elèctriques del país (...) per implantar 1.315 megawats fins el 2013.
Això representa gairebé el doble de la capacitat que Gamesa preveu implantar a Espanya durant aquest exercici, degut a la frenada per a l’incertesa legislativa. A Espanya compte amb 23 fàbriques, però la frenada de la demanda ha provocat que cinc hagin aprovat expedients de regulació. A Xina hi treballen ja 1.000 persones i 4.000 a Espanya.
Conchi Lafraya, Gamesa habla cada día más chino mndarín, La Vanguardia 19-09-2010.


Catalunya
A Catalunya va néixer el 1981 i prosperar una de les primeres empreses de disseny, construcció i promoció d’aerogenerados i de parcs eòlics. El resultat d’haver tingut un president que afirmava "no podem tornar als molins de vent", un ex conseller que pronosticava en un Simposi fotovoltaic internacional "no aturareu les nuclears amb els molins de vent", un ex ministre i tècnics de l’ICAEN que no creien en la rendibilitat de l’energia eòlica, ha estat que Ecotècnia no ha pogut continuar el creixement exponencial del mercat i ha passat a mans de la multinacional Alstom.
La manera de fer teixit industrial, cultura i país a Euskadi i a Catalunya, al menys en el que ha succeït en el sector eòlic, ha estat molt diferents, amb els resultats que s'han evidenciat en els articles aquí resumits. Euskadi ha tingut una visió i una política industrial que ha integrat govern, bancs, elèctriques i fabricants. La banca catalana ha trigat massa a adonar-se'n del nou mercat  energètic. Les elèctriques catalanes han desaparegut, i altres grans empreses energètiques s'han incorporat al mercat eòlic molt tard. Mentre Euskadi exporta fàbriques de productes amb futur a Xina, Catalunya pidola fàbriques de vehicles obsolets a Xina, Alemanya i Japó.


Alstom Wind
Alstom Wind, la filial eòlica de la multinacional francesa, va presentar ahir el darrer producte desenvolupat en el seu centre de R+D de Barcelona. És un aerogenerador de gran grandària i potència -3 MW-, capaç d'abastir energia a 2.000 llars i amb la singularitat que rendeix sobretot en emplaçaments amb vents baixos i mitjans. I és que en països com Espanya a penes queden emplaçaments en els quals el vent bufi amb força. (...)
El nou aerogenerador s'ha denominat ECO 110, continuant amb la política d'encapçalar tots els productes per la paraula ECO, un referent a Ecotècnia, l'empresa catalana que Alstom va adquirir el 2007 i sobre la qual ha basat la seva estratègia eòlica.  Alstom Wind te en el 22@ la seva seu mundial i un centre de R+D. En els darrers dos anys ha duplicat la seva plantilla, fins a 411 persones. El que no te previst és obrir fàbrica a Catalunya, com desitjava Ecotècnia. Alstom Wind ja te tres fàbriques a Espanya: la principal a Buñuel (Navarra), la qual s'encarrega de la part més important de l'aparell, l'anomenda gòndola. A més, fabrica les torres a Zamora i a Galícia els components.
(...) Segons (...) el vicepresident d'innovaió, l'avantatge és que es pot adaptar a tot tipus d'entorns, des de climes semidesèrtics fins temperatures sota zero o amb riscos sísmics. L'empresa ja te un projecte per vendre a Marroc i estudia obrir una factoria a Texas per abordar el mercat nord-americà (...).
Dolores Álvarez, Alstom diseña en Barcelona un aerogenerador de gran potencia, La Vanguardia 11-06-2010.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada