5.1.15

El petroli s'abarateix



L'any que ara començarà heretarà la batalla del petroli (l'OPEP mantindrà el ritme d'extracció per perpetuar la caiguda de preus, guanyar quota de mercat i castigar els Estats Units i Rússia).
Sergio Heredia, El petroli i el nou escenari polític marquen el rumb, La Vanguaria 21-12-2014.

(...) tot apunta que el mercat del petroli continuarà dominat per un excés d'oferta durant la primera meitat del 2015, cosa que podria situar el barril de Brent en un escenari de preus relativament baixos (55-70 dòlars).
Tot i això (...) és molt possible que a partir de la segona meitat del 2015 el creixement del subministrament de fora de l'OPEP comenci a declinar, equilibrant de nou el mercat i impulsant els preus a l'alça.
(...) Durant l'any passat [Espanya] va importar una mitjana de 1.162.176 barrils diaris, i aquest fet va suposar un desemborsament aproximat de 95 milions d'euros per dia [més de 34 mil milions a l'any]. Si a aquesta quantitat li apliquem un descompte del 40%, resulta un estalvi diari de 38 milions.
(...) el nou preu del petroli ens podria aportar un augment al voltants de l'1-1,3% del PIB.
Mariano Marzo, Petroli: molta oferta, preus baixos, La Vanguardia 28-12-2014.

El petroli sembla estar fora del sistema econòmic que expliquen la majoria d'universitats i que regulen els països de l'OCDE. Un barril que passa de més de 100 dòlars als 55 o és dumping o un abús per vendre'l al preu marginal del barril més car (com també passa amb el kWh elèctric de l'actual mercat espanyol).

El descens de la demanda -un factor important de la baixada dels preus- es deu a la contracció de l'economia i també a la penetració de les fonts renovables i a un major estalvi i eficiència en l'ús de l'energia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada