5.1.15

Pagaments ocults d'empreses energètiques a exconsellers**



(...) les comissions rogatòries enviades per l’Audiència Nacional, (...) revela que la part del lleó d’aquests ingressos ocults corresponen a pagaments efectuats per dues multinacionals. (...)
Les dues multinacionals esmentades són l’alemanya Siemens, 8,6 milions d’euros, i la francesa Alstom, 4,6 milions més, que corresponen als anys 2000 i 2001 i que es refereixen a pagaments relacionats amb l’adjudicació de centrals elèctriques per a empreses energètiques espanyoles.
(...) El complex entramat de comptes que Prenafeta, juntament amb la seva dona, tenia el seu nucli central a la sucursal de Lugano de Banca Rothschild. Una vegada arribaven allà, els diners es transferien a la Banca Reig d’Andorra (...).
(...) Tant Prenafeta com el seu soci en les operacions del cas Pretòria, Macià Alavedra, exconseller de diversos departaments de la Generalitat entre 1982 i 1997, van realitzar declaracions complementàries per IRPF i IVA el 2010 després de la imputació en el cas Pretòria, amb la qual cosa es van cobrir davant una possible acusació de delicte fiscal. La Fiscalia i el jutge els imputen delictes de tràfic d’influències i blanqueig de capitals.
Alavedra també va tenir compte a Rothschild, entre el 1997 i el 1998, a nom d’una fundació liechtensteinesa, però posteriorment els va invertir en un fons de els illes Caiman. (...) Entre els últims ingressos documentats d’Alavedra figuren 2,7 milions de dòlars el 2007 abonats per Gas Natural per feines vinculades amb la construcció d’una central a Angola.
(...) Als informes elaborats per l’Agència Tributària a petició del jutge de l’Audiència Nacional Pablo Ruz es recullen pagaments a tres personatges coneguts per la seva activitat política i empresarial passada. Cap d’ells no està imputat. Es tracte de Joan Hortalà, actual president de la Borsa de Barcelona i exconseller d’Indústria entre 1984 i 1987, en representació d’ERC, de la qual va ser dirigent en aquella època (...). També en el mateix banc andorrà Andbank va rebre diners de Prenafeta, segons la documentació esmentada, Francesc Martí Jusmet, delegat del Govern espanyol a Catalunya entre els anys 1982 i 1993 i posteriorment representant a Espanya de la companyia elèctrica alemanya RWE.
Manel Pérez, Siemens i Alstom van pagar més de 13 milions a Prenafeta a Suïssa, La Vanguardia 30-12-2014.

Potser aquesta informació pot ajudar a comprendre el sistema energètic de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada