6.2.12

Aclariments sobre orígens de la bomba atòmica

Heisenberg, un físic brillant i ben plantat, autor del Principi d’Indeterminació, que no d’incertesa, i de la mecànica quàntica matricial, visita el seu mentor i amic Bohr, (...) abans de la guerra, per intercanviar lliurament els seus descobriments sobre l’àtom. Bohr va proposar l’estructura de l’àtom com un sistema solar en miniatura, amb el protó i neutró al Sol i els electrons girant al voltant del nucli com els planetes sel sistema solar. Els anglesos Ruhtford i J.J Thompson havien obert el camí cap l’esbreniment de l’estructura atòmica i Bohr li va donar la seva forma més intuïtiva.
L’estudi de Heisenberg va ser molt més abstracte, en quant al seu càlcul matricial i la seva hipòtesi que l’observació modifica allò que és observat, aspecte que va ser el cop de gràcia o de mort, si es vol, a l’objectivitat científica, ja que si el subjecte observador modifica el que és observat, no hi ha separació mecanicista, sinó interrelació quàntica.
Quan va esclatar la Segona Guerra Mundial, els daus ja estaven llançats sobre la bomba atòmica: la idiòcia racista antisemita de Hitler havia empès a l’exili als millors científics alemanys, austríacs i fins i tot l’italià Enrico Fermi, inventor de la pila atòmica i autor material, amb Openheimer i ‘tutti quant’, de la bomba atòmica americana.
Els aliats volien saber com estava la investigació i fabricació de la bomba atòmica a Alemanya i qui millor ho podia saber era Heisenberg, que, juntament amb Von Weiszaker, va ser un dels pocs grans físics atòmics que no van abandonar Alemanya.(...)
Es pot especular si Heisenberg no va construir la bomba perquè, sent un cavaller i un humanista, no va voler posar aquesta arma en mans de Hitler, o si va ser per falta de matèries estratègiques per a la seva fabricació o perquè el mateix Hitler estava més bolcat el els coets V-2 que en l’energia atòmica. Fos com fos, els exiliats alemanys jueus, dirigits per Openheimer i ajudats per genis com Einstein, Von Newman, Fermi Sziland i el nombrós equip de Los Álamos, van fabricar la bomba atòmica i van canviar el curs de la guerra.
Luis Racionero, ‘Conpenhaguen’ a l’Iran, La Vanguardia 29-01-2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada