6.2.12

Illes autosuficients a Barcelona*

Un conjunt d’habitatges i equipaments de promoció pública formaran la primera illa autosuficient en matèria energètica de Barcelona. Serà un solar de 12.633 metres quadrats situat entre les avingudes Meridiana i Rio de Janeiro i el passeig de Valldaura al districte de Nou Barris [de Barcelona]. El conjunt haurà de captar i produir tota o gairebé tota l’energia que hagi de consumir, haurà de fer servir sistemes avançats d’estalvi energètic i haurà de fer una gestió eficient de recollida i reciclatge dels residus.
L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat la convocatòria d’un concurs de projectes per a la que s’anomenarà Illa Valldaura, que serà la primera realització del programa Illes Autosuficients. (...) L’aposta pels edificis energèticament sostenibles es va incloure en el programa electoral de Xavier Trias, en el marc de programa urbanístic i ecològic que marca uns horitzons de 30 a 40 anys per arribar a un sistema urbà d’emissions zero. (...)
Quan la setmana passada es presentava el programa d’illes autosuficients en una comissió municipal, [el tinent alcalde] Vives va assenyalar que aquests edificis tindrien principis d’autosuficiència energètica per aconseguir la màxima eficiència amb les possibilitats que poden donar avui l’arquitectura i l’urbanisme. Així, incorporaran cobertes solars, calefacció conjunta per barris, reciclatge de l’aigua i instal·lacions adaptades per a la càrrega de vehicles elèctrics. Els edificis d’una illa autosuficient han de funcionar en xarxa, de manera que puguin aprofitat en conjunt els sistemes de producció d’energia. La generació d’aquesta energia (ja sigui solar, eòlica, geotèrmica o a partir de la biomassa) s’ha de fer amb fonts renovables als mateixos edificis. També hauran de tenir sistemes de control tèrmic, aïllants i proteccions solars.
(...) El repte actual de l’arquitetura sostenible és que els edificis autosuficients ho siguin al cent per cent. S’ha avançat molt i en determinats projectes s’ha superat el 90% d’estalvi a partir de la captació i producció d’energia al mateix edifici on es consumeixen. En tot cas, el tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà destaca que aquest és un primer pas d’una economia verda en l’àmbit de la ciutat.
Lluís Sierra. Nou barris tindrà la primera illa de cases autosuficients, La Vanguardia 29-01-2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada