30.1.12

Crim contra un científic nuclear iranià

Un científic iranià  implicat en el programa nuclear va morir ahir en un atemptat a Teheran. Ja són cinc els atacs contra enginyers en els dos últims anys. (...)
El règim de Teheran va culpar els Estats Units i Israel d’estar darrera de l’atemptat. El vicepresident (...) va declarar a la televisió que l’assassinat era “prova d’un terrorisme d’Estat” (...).
“La bomba era semblant a la que s’havien fet servir prèviament per a l’assassinat d’altres científics” (...).
A primera hora del matí, dos homes en una moto van col·locar l’artefacte al Peugeot (...) en que anava el científic (...). Els homes de la moto van enganxar la bomba magnètica contra la porta posterior del vehicle (...). La bomba estava dissenyada per minimitzar danys col·laterals.
El científic (...) tenia a càrrec seu la compra d’equips per a la planta d’enriquiment d’urani de Natanz, referent del programa nuclear.
Israel i Els EUA acusen l’Iran d’intentar aconseguir la bomba atòmica. Tant a Washington com a Tel Aviv s’ha estudiat l’opció d’un atac militar contra les instal·lacions nuclears iranianes. I per això el Govern de Teheran té molt clar a qui culpar. L’atemptat d’ahir porta el segell d’un sofisticat servei secret.
(...) També s’han produït dues misterioses explosions en bases militars. L’última va ser el novembre passat i va acabar amb la vida del pare del programa de míssils balístics. Teheran insisteix que el seu programa nuclear només té finalitats científiques i energètiques.
El Govern va anunciar la setmana passada que iniciaria l’enriquiment d’urani a la planta de Fordow (...). Aquesta planta es subterrània i està protegida per una base militar. Pot enriquir urani al 20% (...).
(...) la UE es disposa a prohibir la compra de cru [iranià]. La possibilitat d’aquest embargament ha disparat un 5% el preu del barril. (...)
Israel no va voler comentar l’assassinat, però dimarts el cap de les forces armades va assenyalar que Iran patirà “actes no naturals” contra el seu programa nuclear. L’estratèga és frenar-lo tant com es pugui, ficant la por al cos als científics que hi treballen.
Catalina Gómez Ángel, Caça al científic nuclear iranià, La Vanguardia 12-01-2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada