2.11.11

Endesa i Catalunya*

Efectes de les nevades
La reconstrucció de totes les infraestructures, que va suposar una inversió de 60 milions d’euros, va culminar abans de l’estiu del mateix any després que més de 1.660 operaris treballessin contra rellotge.
L’elèctrica manté que “les noves actuacions reforcen encara més la xarxa i permeten que el sistema d’alta tensió que alimenta la Costa Brava sigui més segur que abans de la nevada”. “Evidentment no es podran evitar incidents, però es produiran menys avaries” (...). “Endesa continua separant línies, amb la qual cosa, davant catàstrofes similars, els efectes serien notablement menors”.
Amb l’objectiu de deixar enrere l’apagada, l’elèctrica no abaixa la guàrdia i invertirà el 2011 un total de 50 milions d’euros, tant per al subministrament com per a la inversió de noves infraestructures.
Bàrbara Julbe, Reforç de les línies a Girona per evitar el risc d’una gran apagada, La Vanguardia 25-10-2011.


Noves inversions
Endesa invertirà a Catalunya 2.263 milions d’euros d’aquí a l’any 2014 i dedicarà més de la meitat d’aquesta quantitat, uns 1.400 milions, a millorar-ne i ampliar la xarxa de distribució. (...)
Artur Mas, president de la Generalitat, i Borja Prado, president d’Endesa, van firma ahir el protocol d’un acord pel qual l’empresa es compromet a executar un pla d’inversions per al desenvolupament d’infraestructures elèctriques. Per la seva part, la Generalitat facilitarà a l’empresa elèctrica les corresponents autoritzacions administratives per al desenvolupament de noves instal·lacions i durà a terme gestions davant els organismes reguladors per garantir la retribució de les inversions.
Aquestes inversions es repartiran entre activitats de generació d’electricitat, distribució i innovació. Part d’aquests recursos es dedicaran a més a la telegestió, el foment dels vehicles elèctrics i les xarxes intel·ligents.
La distribució elèctrica a les comarques de Girona s’emportarà una part important de la inversió d’Endesa els propers quatre anys.
(...) El president va afirmar que “aquí a Catalunya s’estan fent coses molt interessants, com aquest protocol”, que serveix per assegurar “la distribució elèctrica, en la qual ens juguem el futur”.
Mas va felicitar que Endesa continuï invertint (...).
(...) la Generalitat farà reserves de sòl en llocs on es prevegi una nova demanda en el futur. I habilitarà, a proposta d’Endesa, una “reserva estratègica d’emplaçaments que estarien disponibles per iniciar de manera immediata la construcció de noves infraestructures, en cas que fos necessari”.
D’altar banda, el conveni assenyala la voluntat de promoure canvis legals perquè la validesa de les autoritzacions mediambientals –avui de cinc anys- s’allarguin fins a deu anys.
Lluís Sierra, Endesa invertirà 2.263 milions a Catalunya fins al 2014, La Vanguardia 25-10-2011.

El posicionament del president de la Generalitat respecte a una empresa pública italiana amb seu a Madrid és totalment diferent al que té amb empreses de renovables catalanes o amb seu a Catalunya, i al que té sobre l’electricitat ‘convencional’ i la renovable. Heus aquí alguns exemples:
  • Felicita les inversions d’Endesa mentre les actuacions del seu govern paralitzen importants inversions en llocs de treball, en innovació i en instal·lacions de les renovables.
  • Considera que en la distribució elèctrica ens hi juguem el futur, però no valora la generació amb fonts renovables.
  • Farà reserves de sòl, habilitarà a proposta d’Endesa una reserva estratègica d’emplaçaments que estarien disponibles per iniciar de manera immediata la construcció de noves infraestructures; en les instal·lacions de renovables passa tot el contrari.
  • Facilita canvis legals més favorables de les autoritzacions mediambientals, però en el cas de les renovables no s’arriben a respectar autoritzacions o s’amenaça el desmantellament d’instal·lacions ja existents.

Es pot ser líder low cost?
El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, va manifestar que Catalunya serà líder en energies renovables, però no a qualsevol preu.
Europa Press, Galán demana a la UE una normativa energètica estable, La Vanguardia 25-10-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada