2.10.11

Seqüeles de l’accident de Fukushima*

L'escassetat d'electricitat que pateix Japó, des del greu accident de Fukushima i el tancament temporal d'altres plantes nuclears per reforçar les seves mesures de seguretat, ha exigit als grans complexos industrials l'increment de la seva producció a l'exterior i l'obertura de noves factories, sobretot a Corea del Sud, per fer front a la demanda. La situació pot fer molt més difícil si el Govern no arriba a un acord, abans que finalitzi l'any, amb les autoritats de les prefectures on estan instal·lades les centrals per aconseguir la reobertura d'aquestes, un cop millorada la seguretat.
En l'actualitat només estan en funcionament 11 dels 54 reactors existents al país. Els reactors treballen normalment 13 mesos i són paralitzats durant dos o tres mesos per realitzar-ne  el manteniment. Això significa que a l'abril, si no s'ha arribat a un acord, l'apagada nuclear serà una realitat. Segons el professor, Japó es veuria obligat a importar grans quantitats de gas natural per substituir de forma immediata la producció elèctrica atòmica per la de termals de gas, ja que les energies renovables requereixen més temps.
"L'economia japonesa assumiria molt millor el fi de l'energia atòmica si es fes de forma progressiva en un termini de 20 anys. Si passa a l'abril, tindrà un cost molt elevat per a la indústria, per al consum i per al nivell de vida de la població " (...).
Però després d'haver estat l'únic poble que ha patit l'horror d'un doble bombardeig atòmic, l'accident de Fukushima i les contínues notícies sobre verdures, carn o arròs contaminats han desencadenat en la societat japonesa un clam gairebé unànime contra l'energia nuclear. Una enquesta realitzada pel diari Mainichi l'agost passat revelava que el 85% dels japonesos dóna suport al desmantellament de tots els reactors, encara que només l'11% vol que el tancament sigui immediat.
(...) Segons el professor [de la universitat de Tòquio], els costos pel desastre de Fukushima seran molt més elevats. Superaran el 5% del PIB només en indemnitzacions als habitants i propietaris dels tres quilòmetres a la rodona de la central que quedaran definitivament erms. "És evident que Tepco (la companyia elèctrica propietària de la central) no pot pagar. La solució més fàcil és que sigui declarada en fallida i nacionalitzada, el que portaria el Govern a assumir les indemnitzacions a la població", afirma.
Georgina Higueras, Japón se prepara para el apagón nuclear, El País 2-10-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada