2.10.11

La paràlisi del Govern espanyol sobre l’ATC

Fa un any i mig era prioritari per al Govern espanyol construir un magatzem per allotjar els residus radioactius d’alta activitat de totes les centrals espanyoles, l’ATC. Segons el VI Pla de Residus Radioactius aprovat al Congrés el 2006, lATC ja hauria d’estar en marxa.
El procés va arrencar –era el segon intent- el desembre del 2009 i es va anunciar que abans de l’estiu del 2010 se’n decidiria la ubicació. Hi va haver moltes pressions en l’àmbit local i autonòmic. El territori i les institucions es van dividir a favor i en contra de l’ATC, fins que van quedar dues finalistes: Zara (a València) i  Ascó (a Tarragona), que tècnicament semblava que era la més idònia. I fins aquí es va arribar.
(...) els qui defensen l’ATC i els que l’ataquen [estan] d’acord en una cosa: el procés ha estat “nefast” i “indignant”. (...) els residus d’alta activitat de (...) Vandellòs I que Espanya guarda a França (...) hauran de pagar 18 milions d’euros només fins l’a d’octubre.
“S’estan malgastant els diners per no prendre decisions polítiques, el Govern no fa més que amagar-se”, (...) lamenta que tota la pressió recaigués als alcaldes de les poblacions interessades en voler allotjar l’ATC i el Govern no donés la cara en cap moment del procés.
(...) “El procés ha estat un despropòsit; no garantia mínims democràtics, era suficient la majoria absoluta d’un sol Ajuntament ... però sembla que ja no hi ha pressa”, manté (...) el portaveu de la  CANC, la plataforma anti-ATC a Ascó, que va aconseguir que 152 Ajuntaments, 12 consells comarcals, les diputacions de Tarragona i Lleida i el Parlament, en tres ocasions, votessin no a l’ATC. “L’ATC era una mesura mediàtica per ‘solucionar’ el tema dels residus i continuar apostant per l’energia nuclear, però Fukushima ho ha canviat tot”, afegeix. De moment, la falta de decisions suposa la construcció imminent d’un magatzem a l’aire lliure per als residus dels dos reactors d’ascó.
Sara Sans, Magatzem nuclear: segon intent fallit, La Vanguardia 26-09-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada