2.9.11

Reaccions a Alemanya i Luxemburg*

Alemanya i Luxemburg demanen a França tancar una central nuclear
Alemanya i Luxemburg demanen a Sarkozy que tanqui la central nuclear de Cattenom, a onze quilòmetres de la frontera luxemburguesa i a un poc més de l'alemanya. Cattenom és una dona de 25 anys amb un voluminós historial de 750 incidents i avaries, que França vol mantenir oberta fins al 2050. (...)
En el Sarre, la regió alemanya contigua, es pregunten de què serveix
desconnectar nacionalment, si continues tenint una central nuclear a 25 quilòmetres al país del costat. La resposta és: crear un precedent que anima una més ràpida transició europea cap a les energies renovables. Peter Müller, el president del Sarre, del partit de Merkel, ha escrit
una carta a Sarkozy demanant el tancament i una altra a Merkel perquè
inclogui el tema en la propera cimera franco-alemanya. També el ministre d'Exteriors de Luxemburg ha escrit al seu homòleg francès.
Totes les forces polítiques del Sarre donen suport a la carta que demana a França que es replantegi a llarg termini la seva política nuclear. Més del 70% dels alemanys donen suport al abandonament del nuclear.
(...) Merkel va crear dimarts, no una, sinó dues comissions.
Dirigida pel ministre de Medi Ambient, una d'elles revisarà en tres mesos la seguretat de les centrals, la qual cosa provoca escepticisme entre els experts. L’exdirector de seguretat en reactors del Ministeri del Medi Ambient, Wolfgang Renneberg, diu que per revisar la seguretat de les centrals són necesaris més de dos anys. La segona comissió, d'ètica, amb participació d'eclesiàstics, sindicalistes, ex polítics i científics, ha de confeccionar "el full de ruta per l'abandonament segur i viable de l'energia nuclear ", a la llum de l’accident del Japó i "escoltant a l'opinió pública ". (...)
Les companyies elèctriques diuen que no pagaran els impostos
acordats amb el govern, un petit tribut a compte dels 100.000 milions que guanyaven amb la prolongació de la vida de les centrals. "Només paguem
per reactors en funcionament ", diuen. Amb vista a nous negocis i atemptats ambientals, es vol potenciar una nova xarxa de conductes elèctrics gegants vinculada a les renovables, obviant tota fórmula de
descentralització que no posi al centre el lucre privat.
Verds i socialdemòcrates anomenen a convertir les eleccions de diumenge a Baden-Württemberg en un "plebiscit sobre el futur de l'energia nuclear ".
Rafael Poch, El mal vecino nuclear, La Vanguardia 24-03-2011.

Manifestació sense precedents
Va ser un èxit sense precedents fins i tot per al massiu i veterà moviment antinuclear alemany: gairebé un quart de milió de persones van seguir ahir la seva convocatòria en els principals carrers d'Alemanya. Berlín, Hamburg, Munic i Colònia, les quatre grans ciutats, van servir d'escenari per a quatre protestes simultànies amb el lema "Fukushima ens adverteix: apaguem les nuclears".
Juan Gómez, Alemania revice la era de las marchas antinucleares, El País 27-03-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada