30.8.11

MAT i subministrament elèctric a les comarques gironines*

Les comarques de Girona van fer ahir un pas de gegant per superar la vulnerabilitat crònica en el subministrament elèctric. Es millorarà el proveïment d’electricitat, que sempre ha estat condemnat a la corda fluixa, d’una de les zones d’Espanya amb més dèficit de producció d’electricitat. (...) la línia Sentmenat-Vic-Bescanó, de 400 kV, que transportarà electricitat d’altres punts de Catalunya per reforçar el subministrament de Girona i de la Costa Brava (...) també servirà per alimentar el tren d’alta velocitat i connectar a la xarxa de transport l’energia que es generi als futurs parcs eòlics que hi ha previstos a la zona. La infraestructura també és clau per a la interconnexió amb França.
El tram de la línia d’alta tensió inaugurada ahir forma part de la línia de molt alta tensió (MAT), que uneix Sentmenat (...) i la subestació de Baixàs (a França). Els altres trams pendents d’aquesta gran artèria elèctrica (Bescanó-Santa Llogaia i Santa Llogaia-Baixàs) estan en fase de planificació administrativa.
(...) Girona és l’única província espanyola sense una xarxa de 400.000 volts. Situada en una cantonada de la Península, a les comarques de Girona els mancava un esquema elèctric redundant i ben emmallat que permeti garantir-ne adequadament l’alimentació. I això és el que es pretén corregir.
(...) a curt i mitjà termini, la previsió és fer noves línies de transport i de distribució, que han de donar més seguretat i fiabilitat al sistema elèctric.
(...) les comarques de Girona són “molt deficitàries” pel que fa a la producció d’energia i, en canvi, són grans consumidores. El responsable d’Energia de la Generalitat va posar d’exemple que Girona únicament produeix l’11% de l’energia que consumeix, tot i que les cases tenen unes despeses domèstiques d’energia que són un 20% superiors a la mitjana de Catalunya. (...)
“És difícil assegurar que no hi haurà talls, però la subestació de Bescanó reportarà més estabilitat i seguretat i donarà més tranquil·litat” (...). Això serà així perquè Girona ja no dependrà únicament de la línia de 220 kV entre Vic i Juià. El màxim responsable de Red Eléctrica [Española] va recordar que amb la línia de 400 kV, “l’energia arribarà directament fins al cor de Girona”. La subestació de Bescanó es completarà amb una altra subestació que Endesa hi està aixecant al costat, des d’on sortiran tres línies de 132 kV que portaran electricitat a Girona, Olot i Figueres.
Sílvia Oller / Antonio Cerrillo, Energia per a Girona, La Vanguardia 1-06-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada