30.8.11

Opinions de Maite Costa sobre el gas i les elèctriques

[Què li sembla l’entrada de Sonatrach a Gas Natural tenint en compte que és la propietària dels jaciments i també control el transport gràcies a Medgaz?] La Comissió Nacional d’Energia (CNE) és crítica amb qualsevol solució d’integració vertical, des de l’extracció fins al consumidor final. Això és una barrera d’entrada per a operadors que volen entrar només en un segment del procés industrial. No és un model compatible amb criteris de competència, impedeix l’entrada d’operadors petits. Això val per a Sonatrach o per qualsevol altra empresa de qualsevol part del món.
[La batalla d’Endesa va ser un episodi crític del seu mandat. Quines conclusions en va treure?] Va ser el que va tenir més projecció mediàtica i el que més va durar, gairebé tres anys. Primer no es va entendre bé que la integració de gas i electricitat era un escenari de futur, ara totes les empreses tenen aquesta estratègia. En la primera fase de l’opa hi va poder factors de naturalesa no regulatòria, molta pressió externa i mediàtica que no va ser còmoda. (...)
[La gent pensa que les elèctriques tenen massa poder, comparteix aquesta opinió?] Tenen poder, primer perquè són grans empreses i segon, perquè la regulació n’afecta els ingressos. Quan alguna cosa no depèn del mercat, sinó del BOE, es crea una situació atípica.
Manel Pérez / Dolors Álvarez, entrevista a Maite Costa, “Renunciar a la nuclear encariria el cost de l’energia”, La Vanguardia 17-07-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada