30.8.11

Fukushima encara


No més Fukushima, no més Hiroshima
Ironies de la història, forces psicològiques, reparacions amb interès propi, o altres coses, han fet coincidir aquests fets deplorables sobre el mateix poble que reconsidera la seva capacitat i la tecnologia.

Aquest any, la celebració de l’aniversari del bombardeig d’Hiroshima és diferent (...), va estar marcada pel record del recent desastre de la central nuclear de Fukushima i per una voluntat de reconsiderar la política d’energia nuclear del Japó, que fins el terratrèmol i el tsunami que van provocar la fuga de la central representava un 30% del total de l’energia [elèctrica] que consumeix el país.
Així, el primer ministre Naoto Kan va dir durant la cerimònia que el desastre de Fukushima l’ha convençut que el Japó ha de deixar de dependre de l’energia nuclear. “Reflexionaré profundament sobre aquest mite de la seguretat nuclear, investigaré a consciència les causes de l’accident i les mesures per garantir la seguretat, reduiré la dependència a les centrals i impulsaré una societat que no en depengui”, va afirmar. Fins ara, però, el primer ministre no ha fixat cap calendari ni cap estratègia concreta per a una apagada nuclear, cosa que li ha fet guanyar les crítiques d’una societat avui molt sensibilitzada.
Kazumi Matsui, l’alcalde d’Hiroshima i fill d’un supervivent de la bomba, va recollir aquest sentiment en dir que “el Govern japonès ha d’acceptar amb sinceritat aquesta realitat i revisar ràpidament la seva política energètica”. Matsui va quedar consternat en veure la devastació de Fukushima, l’11 de març. És la primera vegada en dècades que un alcalde de la ciutat martiritzada qüestiona, en una cerimònia d’aniversari i davant de desenes de milers de persones, l’ús de l’energia nuclear, l’extens desenvolupament de la qual al Japó no s’havia posat en qüestió fins ara en relació amb el fet de ser l’únic país atacat amb bombes atòmiques.
Una part del subministrament elèctric de la mateixa Hiroshima, una ciutat industrial d’1,2 milions d’habitants, ha depès durant decennis d’una central a uns 600 quilòmetres de Tòquio. Però la fuita a la planta de Fukushima (a 240 quilòmetres de la capital) ha fet reflexionar tothom. Desprès de la cerimònia d’ahir, un miler de persones es van manifestar amb pancartes que deien “No més Fukushima, no més Hiroshima”.
Agències, El Japó clama “no més Fukushima, no més Hiroshima”, La Vanguardia 7-08-2011.


Manifestants a Tòquio demanen el tancament de les nuclears al Japó
Les protestes antinuclears a Tòquio i en altres ciutats japoneses van protagonitzar ahir el record dels sis mesos que han passat des que el sisme i el tsunami van fuetejar la costa nord-est del país l’11 de març [del 2011] i provoquessin la crisi nuclear de la planta de Fukushima. Diversos milers de japonesos van mostrar així la seva indignació per la gestió que va fer el Govern d’aquest desastre i per reclamar solucions per a les 80.000 famílies desplaçades de les seves cases a causa de les fugues radioactives. A Tòquio, els manifestants es van congregar davant el Ministeri d’Energia que també acull la seu de l’Agència per a la seguretat Nuclear del Japó, per reclamar el tancament de totes les nuclears del país i que els responsables de la crisi compareguin davant de la justícia.
I. Ambrós, Protestes al cap de sis mesos del tsunami, La Vanguardia 12-09-2011.

Més sobre Fukushima
El sisme submarí va danyar greument la nuclear de Fukushima 1, que continua emetent radioactivitat, encara que els tècnics han realitzat grans avenços per estabilitzar-la. La planta està 240 quilòmetres al nord de Tòquio.
Mentrestant, la població ha de fer front a les mesures d'estalvi energètic i la crisi provocada per la contaminació d'alguns aliments. El Govern va autoritzar la setmana passada la creació d'un fons de (...) 18.400 milions d'euros per ajudar a Tòquio Electric Power (Tepco) -la companyia propietària de la central- a pagar compensacions a les víctimes. El Govern vol modificar el model energètic per potenciar les renovables. Aquest és l'estat de la crisi.
(...) La planta continua deixant anar radiació. Tepco està treballant per netejar i reciclar l'aigua utilitzada durant les tasques de refrigeració d'emergència i ha començat els treballs per cobrir l'edifici del reactor número 1 i aturar la fuga de radioactivitat. A mitjans del mes passat, va ser instal·lat un sistema de refrigeració per refredar els reactors.
La setmana passada, Tepco va dir que havia detectat algunes zones a la planta amb nivells de radiació letals, però va assegurar que manté l'objectiu de portar els reactors a parada freda -estat en què l'urani en el nucli ja no fa bullir l'aigua utilitzada com a refrigerant-per gener.

(...)-Seguretat alimentària. Han estat detectat peix, marisc, llet, espinacs, brots de bambú, bolets, te i aigua d'aixeta contaminats amb cesi i iode radioactius en llocs situats fins a 360 quilòmetres de la central. El Govern ha prohibit la venda d'algunes verdures, peix i llet de Fukushima i altres regions; ha suspès els subministraments de carn de boví de quatre prefectures, després de trobar animals que van ser alimentades amb farratge afectat per la radioactivitat. Els preus de la vedella s'han enfonsat. Almenys 14 prefectures al nord i est de Japó controlaran l'arròs. La crisi ha delmat les indústries pesquera i ramadera, i ha disparat l'alcoholisme i el nombre de suïcidis.
- Restriccions energètiques. El Govern ha imposat restriccions a Tòquio i Tohoku, la regió on es troben les prefectures devastades pel tsunami, per fer front a l'escassetat d'energia. Ha ordenat a les grans companyies, centres comercials, edificis d'oficines i organismes oficials que redueixin un 15% l'ús d'electricitat respecte a l'any passat. El desastre va conduir a la paralització de gran part dels 54 reactors atòmics del país, 35 segueixen aturats. Les comunitats locals s'estan negant a que tornin a ser posats en marxa. Abans de l'accident, les centrals atòmiques subministraven el 30% de l'electricitat del Japó.
- Cost polític. El Govern ha estat molt criticat per la gestió de la crisi, que ha revelat la seva estreta connexió amb la indústria nuclear. Kan ha destituït a tres alts funcionaris- Kazuo Matsunaga (viceministre d'Indústria), Nobuaki Terasaka (responsable de l'agència de seguretat nuclear) i Tetsuhiro Hosono (director general de l'agència de recursos naturals i energia)-. El mateix Kan, que té un suport tan sols del 18% de la població, té previst dimitir a finals de mes, (...) però abans vol que sigui aprovada una legislació que promogui l'ús d'energies renovables.
- Futur nuclear. El Govern ha advertit que netejar els efectes del desastre durà molts anys, i que fins 2015 no es podrà començar a extreure les barres de combustible d'urani de les piscines d'emmagatzematge de Fukushima 1. Kan planeja crear un nou organisme regulador de la seguretat atòmica, que endureixi les normatives. El primer ministre diu que la crisi de Fukushima li ha convençut que el Japó hauria de allunyar-se de l'energia nuclear i algun dia renunciar totalment a ella.
José Reinoso, La ressaca del 'tsunami', El País 14-08-2011.


Consideracions sobre la radiació


Un petit extracte de la compareixença del professor Kodam, cap del Centre de Radioisòtops de la Universitat de Tòquio:

Quan investiguem les malalties/lesions degudes a la radiació, ens fixem en la quantitat total de materials radioactius. Però no hi ha un informe definitiu de TEPCO o del govern japonès sobre la quantitat de materials radioactius que han estat alliberats de Fukushima.

"Així que, utilitzant la nostra base de coneixements en el Centre de Radioisòtops, s'ha calculat (...) que és de 29,6 vegades la quantitat alliberada per la bomba nuclear llançada sobre Hiroshima. En equivalent d'urani, que és de 20 bombes d'Hiroshima.

"El que és més alarmant és que mentre que la radiació d'una bomba nuclear es reduirà l'un per mil en un any, la radiació d'una planta d'energia nuclear només es reduirà a una desena part.

"En altres paraules, hem de reconèixer des del principi que igual que Txernòbil, la planta nuclear Fukushima I ha llançat material radioactiu equivalent a desenes de bombes nuclears, i la contaminació resultant és molt pitjor que la contaminació per una bomba nuclear."

Professor Tatsuhiko Kodama of Tokyo University Tells the Politicians: "What Are You Doing?", 27-09-2011.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada