6.7.11

Llei i perspectives energètiques a Alemanya*


Més de trenta anys després de l’inici del moviment antinuclear, Alemanya tanca, unànimement, el teló sobre l’energia atòmica: 513 diputats sobre 600, quatre dels cinc grups parlamentaris, del Govern i de l’oposició, van votar a favor de clausurar l’última central com a molt el 2022. El vot inclou una gran aposta per l’energia renovable, fet que tindrà àmplies conseqüències.
En nou anys el motor d’Europa podria, tècnicament, generar amb fonts renovables gairebé la meitat de la seva electricitat, el 47%. D’aquesta quantitat, el 23% seria mitjançant l’energia eòlica (...). Les energies renovables representen avui el 17% de la generació d’energia [elèctrica], i les nuclears, amb 17 centrals, el 22%.
La llei que negocia el Govern parla, “com a mínim, d’un  35% de la generació [elèctrica] d’origen renovable de cara al 2020. L’any 2030 es podria arribar al 59% i el 2050 al 80%. És una victòria del moviment ciutadà i del Partit Verd, que aquest moviment va fundar el 1980 i que avui és un partit convencional.
L’objectiu dels verds era l’abandonament de les nuclears l’any 2017. El partit va decidir sacrificar els cinc anys per aconseguir un consens al qual la CDU-CSU i els liberals han arribat per pur pragmatisme: després de Fukushima, insistir en les nuclears equivalia al suïcidi electoral.
(...) quan el moviment antinuclear arrencava a l’Alemanya dels setanta, (...) el president de Baden-Württemberg (...) deia que sense la rebutjada central nuclear de Wyhl, “els llums de la nostra regió començaran a apagar-se a finals de la dècada”. (...)
El moviment ciutadà era criminalitzat sense complexos. “El nucli el formen purs terroristes, simples delinqüents”, deia el (...) president de la regió de Schleswig-Holstein. “Cal parlar no tant d’esvalotadors sinó de terroristes”, afirmava el ministre de Justícia (...).
Més tard, el gener del 1980, quan es va fundar el Partit Verd, l’ideòleg del SPD (...) anunciava el naixement d’un “perill per a la democràcia”, mentre el seu col·lega (...) comparava la pressió de les manifestacions antinuclears amb les marxes nazis.
Rafael Poch, Alemanya tancarà l’última central nuclear a tot estirar l’any 2022, La Vanguardia 28-06-2011.

1 comentari:

  1. Willy Brant va convertir el SPD al 1984 en antinuclear avança de Chernobil. Gerard Schroeder, no despres de Fukushima, sino al any 80 es manifestaba contra les nuclears. Els libersls van destituir el ministre d'industria per pronuclear, no es gen ecologista. Més que els verds ser un partit normal, els altres que eren anormals són ara "normalets".

    ResponElimina