5.6.11

A Barcelona hi torna haver "mani" antinuclear*


Representants de més de 100 entitats (108 concretament) han confirmat ja el seu suport a la manifestació antinuclear que se celebrarà demà i amb la qual prendrà cos el rearmament dels sectors contraris a aquesta font d'energia. El moviment antinuclear s'ha reorganitzat i cobra nova empenta a Catalunya.(...) Les grans manifestacions antinuclears a Barcelona es remunten a principis dels noranta quan van encoratjar el tancament de la central de Vandellòs I, clausurada després d'un incendi el 22 d'octubre de 1989.
La mobilització es produeix quan Alemanya ha decidit clausurar les seves centrals nuclears i encara està molt present en l'ànim de la societat l'accident de Fukushima, que ha tornat a mostrar l'energia nuclear com una font "bruta, perillosa, cara en vides i en costos econòmics", segons els promotors de la convocatòria. "Fukushima ha desemmascarat la fal·làcia de la campanya, desenvolupada durant anys per canviar la percepció d'aquesta tecnologia a tot el món", assenyalen els promotors en el seu manifest. La manifestació reunirà grups vinguts de fora de Catalunya.
La coordinadora Tanquem les Nuclears és la gran inspiradora d'aquesta mobilització, en què també el PSC ha previst enviar algun representant institucional, tot i que la posició sobre l'energia d'aquest partit s'ha de redefinir en el seu nou congrés. Ara, la tesi oficial manté la idea d'un tancament de les centrals al final de la vida útil, pel que alguns dels seus militants entenen que la manifestació no és contrària totalment als seus postulats. En canvi, no hi serà CCOO de Catalunya, on no hi ha consens sobre el debat nuclear.
La manifestació té lloc en un context en que a Europa es forma una coalició d'Estats contraris a l'energia nuclear, a Itàlia, Suïssa, Xina i Japó es paralitzen projectes de centrals nuclears, i en nombrosos llocs del planeta es demana que es facin plans per abandonar l'energia nuclear. "Després d'assistir a setmanes de desinformació per part de l'empresa, del govern japonès, dels organismes internacionals i de tercers governs, comprovem com els veritables efectes de l'energia nuclear apareixen de nou. Una part del Japó quedarà afectada durant desenes, potser centenars, d'anys, i la radiació s'estendrà més enllà de les seves fronteres, arribant a molts milers de persone ", assenyalen els promotors.
A Catalunya, i a Espanya, les nuclears pateixen, de manera continuada, avaries, problemes tècnics i errors de seguretat, afegeixen. I a més, a més, les centrals són innecessàries. "Avui a Espanya hi ha potència elèctrica instal·lada més que suficient per poder prescindir de tot el parc de generació nuclear, i garantir el subministrament i l'estabilitat del sistema elèctric", assenyala Carlos Bravo, de Greenpeace.
Els convocants de la manifestació reclamen al Govern que mitjançant un procés de debat social i polític aprovi un calendari de tancament urgent de les centrals nuclears que encara funcionen. També demanen que no concedeixi la renovació de permís d'explotació de la central d'Ascó, que caduca l'1 d'octubre d'aquest any. Carlos Bravo igualment va recordar que es torna a reclamar que s'abandoni definitivament el procés d'ubicació del magatzem temporal centralitzat de residus radioactius. De fet, davant dels plans del Ministeri d'Indústria, el govern català ha estat molt rotund en la seva negativa a acceptar aquesta instal·lació, fins i tot després de celebrades les eleccions municipals, enfront dels auguris (poc justificats) dels que pensaven que havia de canviar de postura amb el nou mapa polític de les eleccions. No obstant això, importants i influents sectors de CiU donen suport a la instal·lació a Catalunya considerant que atreu ocupació i inversions.
Els promotors de la manifestació plantegen que, una vegada aprovat el calendari de tancament, s'obri un procés de participació pública per decidir com abordar la gestió dels residus radioactius que les centrals nuclears de l'Estat han deixat al llarg dels seus anys de funcionament.
Una altra de les demandes és que s'elabori una estratègia per aconseguir una transició energètica accelerada cap a un sistema elèctric basat en l'estalvi, l'eficiència i tecnologies de generació basades en 100% en fonts renovables.
Entre les entitats que donen suport hi ha ADENC, Amics de la Terra, ATTAC, el Centre d'Analisi i Programes Sanitaris (CAPS), el Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA-EdC), Depana, Ecodiari, Ecoserveis, Ecologistes en Acció, la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona,-FAVB, la Fundació Terra, Greenpeace, el Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear, la Plataforma NO A LA MAT, Salvem l'Empordà, la Xarxa de Consum Solidari, la candidatura d'Unitat Popular, la Confederació d'Els Verds-Coordinadora Unitària d'Els Verds de Catalunya, Els Verds-Alternativa Verda, Els Verd-Esquerra Ecologista, Els Verds-Opció Verda, Equo, ERC i ICV-EUiA. També la formació Solidaritat per a

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada