23.5.11

Tests nuclears passats per aigua*


Tests d’estrès sense estrès per a les nuclears europees. La UE no ha après la lliçó de Fukoshima i no vol examinar si les seves centrals resistirien atacs terroristes o el xoc d’un gran avió. França, el Regne Unit i el lobby pronuclear estan guanyant la partida i, segons l’esborrany que s¡està discutint, les proves de resistència es podrien limitar finalment a avaluar si els 146 reactors que ho ha a Europa suportarien catàstrofes naturals com ara terratrèmols, tsunamis, inundacions o situacions meteorològiques adverses com ara la canícula. Ni tan sols es preveu passar-les a prova d’errors humans, segons els criteris que han fixat els reguladors nuclears del Vint-i-set i que Brussel·les haurà d’aprovar, o no, dijous que ve.
No són pocs els governs europeus que es neguen que s'avaluï si les seves centrals sobreviurien a un atemptat o a la caiguda d’un avió de passatgers, perquè temen que els resultats, que s'haurien de fer públics, posin en risc la seva seguretat.
L’eurocomissari d’Energia (...) Günther Oettinger, ja va advertir que algunes centrals suspendrien les proves d’estrès i haurien de tancar o fer reformes. (...) Oettinger decidirà aquest dijous si cedeix a les pressions de Sarkozy, Cameron i la indústria o fa cas a ecologistes i antinuclears, liderats per Àustria (que té prohibida l’energia nuclear fins i tot per la seva Constitució).
Les proves de resistència es faran entre aquest juny i aquest novembre, i els resultats es faran públics abans no acabi l’any.
"Però no seran obligatòries i no té sentit que siguin les nuclears les que s'examinin a elles mateixes", va criticar el ministre austríac de Medi Ambient (...).
Albert Segura, La UE no avaluarà si les nuclears suporten atacs, Avui 8-05-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada