23.5.11

Alemanya: resultat de la comissió sobre seguretat nuclear*


Després de la "comissió d'ètica", la "comissió d'experts sobre seguretat".

Una per una, les diferents comissions creades pel govern alemany després de l'accident de Fukushima amb vista a revisar la seva política nuclear, donen veredictes del mateix tenor: cal abandonar l'energia nuclear, "tan ràpid com sigui raonable". En altres paraules, com més aviat, millor, encara que no a la babalà.
Va ser la fórmula expressada pel ministre de medi ambient Norbert Röttgen, en donar a conèixer les conclusions dels experts en matèria de seguretat. La comissió havia de dictaminar el nivell de seguretat davant escenaris com terratrèmols, inundacions, talls accidentals de subministrament elèctric i atemptats, i presentar les seves conclusions al govern, que haurà de prendre una decisió el 6 de juny.
El seu informe aclareix que cap de les disset centrals alemanyes està convenientment protegida contra l'impacte d'un avió de passatgers gran, i set d'elles no ho està ni tan sols contra el xoc d'un avió petit, va explicar Rudolf Wieland, cap de la comissió, que ha realitzat la seva feina en menys de dos mesos, un termini que molts experts consideren insuficient per analitzar amb serietat la seguretat de cada reactor.
Sobre un nivell de màxima seguretat xifrat en tres, quatre centrals han merescut una puntuació de zero i tres més d'un. Les altres deu centrals, més modernes, han merescut el nivell dos, de mitjana, encara que cap d'elles va obtenir la qualificació dos en tots els paràmetres examinats, va explicar Wieland.
Röttgen rebutjar un tancament immediat de les centrals-l'anterior comissió va esmentar un termini de deu anys per tancar l'última d'elles. "Hem de fer-ho tan ràpid com sigui raonable", va dir. Va afegir que és necessari, "buscar fonts d'energia més segures i interessants".
Les filtracions conegudes el dia 11 sobre les conclusions d'una altra comissió creada pel govern després de Fukushima, l'anomenada "comissió d'ètica", contenen una clara recomanació per, "l'abandonament total de l'energia nuclear", així com la consideració que, "hi ha moltes alternatives a l'energia nuclear, i totes elles tenen menys riscos". La comissió no va veure especial problema per al subministrament d'electricitat ni per al compliment dels objectius nacionals de reducció d'emissions de CO2, si Alemanya es desnuclearitzada del tot en deu anys.
Per la seva banda el Fòrum Nuclear Alemany, que representa la indústria del sector, presenta un panorama d'augment de costos "per a tota l'economia", amb "impossibilitat de complir els objectius climàtics", "major dependència de combustibles fòssils" i "importació d'electricitat ", així com" intensos debats a Europa ".
Mentrestant, el consorci energètic nuclear RWE preveu construir a Holanda, al costat de la frontera alemanya, una central nuclear que podria vendre la seva energia a Alemanya. A diferència d'Alemanya, Holanda no ha alterat la seva política nuclear amb motiu de Fukushima, de manera que RWE eludiria així la decisió alemanya, informa Der Spiegel.
Rafael Poch, Ninguna central alemana suportaría el impacto de un avión, La Vanguardia 18-05-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada