15.5.11

Qüestions massa importants per mercadejar amb la veritat


Són qüestions opinables?
Moltes qüestions relacionades amb l’energia nuclear són opinables perquè admeten el debat entre els pros i els contres. Hi ha una alternativa viable a aquesta font energètica? Fins a quin punt pot garantir-se la seguretat? L’intercanvi d’opinions està servit. El que sí que sembla evident és que, passi el que passi, el desenvolupament de l’energia nuclear s’ha de sotmetre a un principi ineludible: el de la transparència. I una vegada més,la informació sembla haver estat víctima d’una crisi registrada en el sector. Ahir va transcendir que, poc després del sisme del Japó, va arribar a produir-se una fusió parcial del nucli d’un reactor de Fukushima, una informació que l’operadora [i propietària] de la central, Tepco, havia mantingut oculta fina ara. (...) El futur energètic i la seguretat són massa importants per mercadejar amb la veritat.
Transparència nuclear, La Vanguardia 14-05-2011.

Hi ha una alternativa viable a aquesta font energètica? És aquesta la qüestió principal? Podem mercadejar amb riscos evitables sobre la salut de grans poblacions i de futures generacions? És evident que podem prescindir de l’energia nuclear: només representa un 8% de l’energia primària del món, hi ha un 150 països que no en tenen i Alemanya ha mostrat que en pot prescindir totalment en un període de 10 anys. Japó i Alemanya ja han tancat unes quantes centrals.
I una pregunta que ens hem de fer és: perquè es menteix sistemàticament quan hi ha un accident nuclear?


Els representants del Tron del Crisantem es van desplaçar a un centre d’evacuació situat a uns seixanta quilòmetres de l central de Fukoshima, per compartir els sofriments i animar-los, a causa del drama que ha suposat l’accident nuclear [no n’hi ha cap més proper a la central?].
Les emissions radioactives han provocat el desplaçament de més de 80.000 persones i han danyat la pesca, l’agricultura i la ramaderia de la zona.
I ahir mateix, els tècnics de Tepco (...) van descobrir una nova filtració d’aigua radioactiva a l’oceà procedent del reactor número 3 [amb combustible MOX que conté plutoni] de la planta nuclear. Els responsables de l’empresa ja van advertir el Govern japonès que segurament fins l’estiu no començaria a remetre la radioactivitat i que fins a finals d’any no estaria en situació totalment sota control.
Isidre Ambrós, El Japó recorda en silenci els dos mesos del tsunami, La Vanguardia 12-05-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada