15.5.11

Fusió parcial del nucli*


(...) Tepco (...) ara reconeix que hi va haver una fusió parcial del nucli en un reactor. El Govern japonès exigeix a l’empresa que revisi els seus plans per posar fi a un situació de risc (...)
Els responsables de Tepco (..) han admès en primer lloc que, durant  els primers dies, la meitat de les barres de combustible del reactor número 1 es van fondre i van quedar exposades a l’aire. A més, tot apunta que aquesta fusió parcial va perforar el fons del reactor, fet que permet que l’aigua contaminada es filtri al vas de contenció. Aquesta situació dificulta les feines de refrigeració.

Aquest risc havia estat denunciat des dels inicis de l’energia nuclear, negat o ridiculitzat pel sector i les institucions nuclears. Inclús havia rebut un nom al·legòric, la Síndrome de Xina, nom que va utilitzar la pel·lícula que profetitzava aquest accident. Allò que pot passar, acaba passant.

I, en segon lloc, van revelar que fa dos dies van descobrir i van segellar una altra fuita d’aigua radioactiva que procedia del reactor número 3 [amb combustible MOX que conté plutoni], i que reconeixen que no saben durant quant temps el líquid contaminat es va estar vessant al mar. La realitat és que es va detectar la presència de cesi 134 i 137 a les aigües costaneres davant la planta nuclear, amb uns nivells fins a 32.0000 vegades superior al límit legal. Aquest element radioactiu té un període de semidesintegració de fins a trenta anys [quan la quantitat de l’element ha disminuït a la meitat] i pot causar càncer si l’organisme l’ingereix en prou quantitat. (...)
L’elèctrica va presentar un pla fa gairebé un mes en virtut del qual esperava restablir a l’estiu la refrigeració dels quatre reactors afectats (...) i portar-los a l parada freda a finals d’any. Ara, però, després dels últims contratemps, aquests terminis s’allargaran, ja que s’ha complicat el procés de refrigeració (...)
L’anunci d’aquests nous problemes a l central de Fukushima Daiichi, per part de Tepco, es van produir el mateix dia que el Govern japonès anunciava un pla de rescat per a aquesta companyia, finançat amb recursos públics  i aportacions de les companyies elèctriques. D’aquesta manera, l’operadora de Fukushima podrà afrontar els costos massius de compensació per indemnitzar els més de 80.000 afectats per aquesta crisi sense fer fallida. S’estima que Tepco haurà de desemborsar entre 26.000 i 43.000 milions d’euros.
Isidre Ambrós, El Japó reconeix que hi va haver una fusió del nucle a Fukushima, La Vanguardia 14-05-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada