14.5.11

Aldarulls a Xile pels embassaments patagònics

Més de 30.000 persones es van concentrar aquesta nit a la capital de Xile per protestar contra el recentment aprovat megaprojecte Hidroaysén, que preveu la construcció de cinc preses a la Patagònia xilena.
Els primers informes de la policia indiquen que almenys 70 persones van ser detingudes a tot el país, ja que les manifestacions es van estendre a diverses ciutats de Xile. A Santiago, van informar els carrabiners (policia militaritzada), unes 30.000 persones van marxar amb tranquil·litat fins a les 21.30 hora local (...), quan finalitzava l'autorització.
No obstant això, complert l'horari establert un grup d'almenys 5.000 persones va intentar arribar fins a les rodalies del Palau de la Moneda, seu de l'Executiu, on es van enfrontar amb els carrabiners, que van utilitzar "carros lanza agua" i gran quantitat de gasos lacrimògens.
Es podien veure semàfors arrencats de soca-rel, gairebé tots els senyals destruïdes, diverses cortines metàl·liques de les botigues del lloc destruïdes, automòbils amb els seus vidres trencats i sucursals bancàries amb greus danys.
Ràdio Bío Bío ha informat que diverses estacions del ferrocarril metropolità van haver de tancar les portes, mentre gran part de Santiago patia "un espectacular caos" de trànsit.
La marxa va ser convocada per l'agrupació "Patagònia Sense Represes", en contra del projecte ideat el 2006 i aprovat el passat dilluns, que contempla la construcció de cinc preses en la llera dels rius Pasqua i Baker, a la Patagònia xilena, amb una inversió de 3.200 milions de dòlars, per generar en total una mitjana anual de 18.430 gigawattshora. Conformada per dotze funcionaris governamentals, la Comissió d'Avaluació Ambiental de la regió d'Aysén, a uns 1.800 quilòmetres al sud de Santiago, va votar a favor de l'estudi d'impacte ambiental de Hidroaysén, impulsat per les empreses Endesa Xile, filial d'Endesa Espanya, i per la xilena Colbún.
Des d'aquesta data els grups ecologistes han marxat cada dia en contra d'aquesta iniciativa, manifestacions que seguiran realitzant fins el proper 21 de maig, dia en què el president xilè, Sebastián Piñera, lliurarà al Parlament el compte públic de la seva gestió.
Europa Press, Más de 30.000 personas protestan en Chile contra un proyecto hidroeléctrico, La Vanguardia 14-05-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada