22.5.11

Les connexions amb França: el gas molt diferent a la MAT*


França invertirà 540 milions d’euros  en un tram de gasoducte francès a la zona del Roine abans del 2015. Es tracte de 200 quilòmetres que hauran de servir per unir les xarxes francesa i espanyola de gas a través de Catalunya. Segons el president de l’Asociación Espanyola de Gas (Sedigas), Antonio Peris, que GRT Gaz hagi reprès aquestes inversions fa pressuposar que l’Executiu del país veí toma a estar interessat que es doni llum verda al Midcat, la connexió de gas entre Catalunya i França.
L’any passat, l’organisme europeu Ergeg (European Regulators Group for Electricity and Gas), amb sseu a Brussel·les, va tombar la idea per falta d’interès dels comercialitzadors francesos.
(...) Cal recordar que les inversions pel costar espanyol, estan pràcticament acabades. “S’ha construït la xarxa fins a Figueres (...) i queda pendent únicament el tram fins a Perpinyà.
El nou gasoducte per Catalunya tindrà una capacitat de 7,2 bcm [9 GW] en direcció Espanya-França i de 5,6 bcm [7 GW] en sentit oposat. El 2015, quan el concloguin les obres actuals de Larrau (Navarra) i Biriatou, que passarà per Irun, es tindrà 7,5 bcm de capacitat de transport entre Espanya i França i 5,5 al revés. És a dir, que el gasoducte per Catalunya gairebé doblarà la capacitat prevista en quatre anys i permetrà exportar gas al nord d’Europa.
D’altra banda, Peris va aprofitar per reclamar al Ministeri d’Indústria que desenvolupi  la normativa per al pagament per capacitat per als cicles combinats. Es tracte de 600 milions ja pressupostats pel Govern.
Conchi Lafraya, França reprèn les inversions per connectar les xarxes de gas per Catalunya, La Vanguardia 18-05-2011.

bcm: bilion cubic meters, (mil milions de metres cúbics)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada