22.5.11

Petita història de la central de Bushehr d’Iran,


Teheran va començar a construir aquesta central nuclear [de Bushehr] en els anys setanta, amb ajuda alemanya, però el projecte es va interrompre pel triomf de la Revolució Islàmica que el 1979 va deposar a l'últim xa de Pèrsia, Mohamed Reza Pahlevi.
La construcció es va reprendre fa deu anys amb la col·laboració de Rússia i les obres van concloure el passat estiu després de múltiples retards. Les autoritats nuclears iranianes van anunciar el 21 d'agost l'inici de l’alimentació de combustible de la planta i van assegurar que estaria a punt per ser connectada a la xarxa elèctrica a l'octubre o novembre.
Però, ja a l'octubre va donar a entendre que la connexió a la xarxa elèctrica es retardaria fins a principis de 2011, data en què va anunciar que es posposaria de nou. Nombrosos experts especulen amb la possibilitat que el retard es va deure al gegantí atac informàtic del virus "Stuxnet" que va patir el país al setembre.
Encara que el règim iranià va admetre que diverses centrifugadores i milers d'adreces IP quedar afectades, l'Iran ha insistit que la central no es va veure perjudicada. Responsable iranians han acusat els Estats Units i Israel d'haver creat el virus informàtic. El programa nuclear civil iranià està sota sospita de la comunitat internacional, que tem que oculti el seu objectiu de construir armes atòmiques,al·legació que Teheran rebutja.
EFE, l'Iran confirma la posada en marxa de la central nuclear de Bushehr, La Vanguardia  18-05-2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada