29.4.11

Radioactivitat en aliments*


Europa no sol fer controls habituals de radioactivitat en aliments (tot i que es fan estudis periòdics), i davant la crisi de Japó ha tornat a recórrer als reglaments que van ser introduïts després de l’accident de Txernòbil (1986), en els quals es determina els valors màxims tolerats de radioactivitat en aliments. Precisament el divendres [8 d’abril] la UE va decidir elevar aquest llistó i ser més restrictiva (exigint per exemple un màxim de 500 bequerels per quilo de cesi, enlloc dels 1.250 bq/kg admesos fins ara). El marge de tolerància permès fins ara feia possible que a la UE es pogués consumir productes de Japó, com bolets o altres aliments, amb un major nivell de radioactivitat que el permès en el país d’origen (...).
Pere Carbonell, doctor en ciències físiques i expert en radiofísica, destaca que el nivell de radioactivitat màxima acceptable  per a la població és d’1 milisievert per any i que “a partir d’un factor de 10, això ja implica un risc per a la salut a tenir molt en compte, mentre que a Fukushima s’han detectat factors de l’ordre de milers, inclús de milions, segons la distància”, indica aquest especialista.
Antonio Cerrillo, España redoblará controles de los alimentos procedentes de Japón, La Vanguardia 10-04-2011.

La necessitat d’estrictes controls va ser defensada per Pere Carbonell, doctor en ciències físiques, que destaca l’impacte que els vessaments poden tenir sobre els peixos i la cadena alimentària. L’impacte cobra especial rellevància en crustacis, musclos i altres espècies els organismes dels quals “ingereixen i concentren certs elements radioactius”. En la seva opinió, els isòtops de cesi (Cs-137, Cs-134) o l’estronci (Sr-90) són, entre altres, els productes de desintegració més freqüents i perillosos.
Los vertidos de aguas radiactivas llegan al pescado, La Vanguardia 10-04-2011.


Els nivells permesos de contaminació radioactiva dels aliments a la UE estan determinats per diverses regulacions de l’Euratom, el tractat sobre els temes nuclears. La taula adjunto mostra els valors de la contaminació màxima permesa per a diferents elements i productes, segons diferents normatives.



Nivells màxims permesos de radioactivitat en els aliments (Bq/kg)
Elements
Normativa
Aliments per a infants i nens
Llet i productes làctics
Altres aliments, excepte líquids
Aliments líquids
Suma d’isòtops d’estronci, en especial Sr-90
EU Regulation
3954/1987
--
125
750
--
Productes actuals de Japó
75
125
750
125
Suma d’isòtops de iode, en especial I-131
EU Regulation
3954/1987
--
500
2.000
--
Productes actuals de Japó
100
300
2.000
300
Suma d’isòtops emissors alfa de plutoni i transplutoni, en especial Pu-239, Am-241
EU Regulation
3954/1987
--
20
80
--
Productes actuals de Japó
1
1
10
1
Suma de tots els altres radionuclis de semidesintegració superior a 10 dies, en especial Cs-134 i Cs-137, excepte C-14 i H-3
EU Regulation
3954/1987
--
1.000
1.250
--
EU Regulation
733/2008
370
370
600
600
Productes actuals de Japó
200
200
500
200

Elements
Normativa
Porc
Pollastre, xai, vedella
Altres
Cs-134, Cs-137
EU Regulation
770/90
1.250
2.500
5.000










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada