29.4.11

Al Japó, també passa


(...) El nostre partit venia advertint del perill de les nuclears, perquè Japó pateix molts terratrèmols i està superpoblat.
[Com veu la situació a Fukushima?]
És una central de més de 40 anys. Tepco decidir allargar la seva vida, i nosaltres estàvem en contra. També estàvem en contra que s'utilitzés plutoni en el seu tercer reactor. Però l'Agència de Seguretat de Nuclear està integrada al Ministeri d'Economia, i això no pot ser. La seguretat de les centrals era laxa, i estan massa prop del mar. Fukushima només estava preparada per un tsunami de sis metres. Tècnics de la planta i dels EUA (que va subministrar els reactors) havien advertit dels problemes de seguretat. Això no ha estat un desastre natural, sinó un desastre provocat per l'ésser humà. (...)
El Govern, Tepco i l'Agència de Seguretat Nuclear no van prendre seriosament els fets. Només passar el terratrèmol, els directius de l'agència li van dir al primer ministre Naoto Kan, que la central estava sota control. El monitoratge de la radiació i la investigació sobre el plutoni [detectat en diversos llocs de la planta] han estat molt lentes, com la reacció del Govern.
(...) dins de la zona de 20 a 30 quilòmetres al voltant de la central a la qual el Govern va recomanar a la gent que no sortís al carrer (...) el menjar només arribava fins als 30 quilòmetres, perquè els conductors no volien entrar o la policia no els deixava. (...)
[Com veu el paper de Tepco?]
És un paper criminal. Ha comès molts errors. Encara que trenqui, Tepco ha d'indemnitzar totes les víctimes.
[Quines conseqüències polítiques hauria de tenir la crisi?]
Haurien de dimitir els responsables de Tepco, del Ministeri d'Economia i de l'Agència de Seguretat Nuclear. Naoto Kan s'hauria d'haver anat fa temps.
J. R., entrevista a Ryoichi Hattori, "Tepco está cometiendo muchos errores", El País 3-04-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada