30.4.11

Fukushima: Evolució prevista


(...) un mes després de l'accident la solució no és a prop. L'elèctrica propietària de la central, Tòquio Electric Power (Tepco), ha fet per fi públic el calendari que maneja sobre la crisi: entre sis i nou mesos més per portar els reactors a "parada freda". La secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton, de visita a Tòquio, ha certificat que Fukushima és "una crisi multidimensional amb un abast sense precedents ".
Quan el 11 de març el terratrèmol va deixar sense subministrament elèctric a Fukushima i el tsunami arramblar amb els generadors d'emergència, el lobby nuclear va aventurar que en qüestió de dies Japó portaria línies elèctriques a la planta per recuperar la refrigeració i el cas quedaria perquè els enginyers l'estudiessin en les facultats.
La previsió no podia estar més equivocada. Un mes després, tres reactors han patit explosions d'hidrogen i Tepco es troba amb un problema per a cada solució: per refrigerar els reactors introdueix aigua que després s'escapa a l'exterior en forma d'abocament radioactiu. (...)
Els màxims directius de Tepco, la major elèctrica d'Àsia, han comparegut aquest diumenge per explicar la seva previsió. El president, Tsunehisa Katsumata, (...)ha explicat que el pla té dues fases: la primera, d'uns tres mesos, intenta reduir al mínim l'abocament radioactiu. La segona, d'entre tres i sis mesos [addicionals], a portar a parada freda els reactors, quan no hi ha possibilitat que es fongui el nucli. (...)
A curt termini, el principal és evitar noves explosions d'hidrogen, per a la qual cosa Tepco seguirà introduint nitrogen en els reactors 1 i 3 [per tal de crear una atmosfera inert]. Al febrer tractarà de limitar l'abocament d'aigua radioactiva. "Bona part de la contenció està danyada i com més aigua injectem per refrigerar, més sortirà (ja radioactiva) al medi ambient. Així que s'ha de buscar un equilibri", han explicat els seus responsables en roda de premsa.
L'elèctrica vol instal·lar un sistema d'intercanvi de calor que permeti reutilitzar com a refrigerant l'aigua radioactiva que actualment s'escapa del nucli dels reactors. I fins llavors vol emmagatzemar de forma segura desenes de milers de tones d'aigua radioactiva. Tractar aquesta quantitat com a residu serà una altra dificultat, ja que els residus radioactius fins ara eren sòlids.
La tasca és ingent perquè el pla inclou també reforçar l'estructura que suporta la piscina de combustible del reactor 4 i instal·lar un sistema de circulació d'aigua a les piscines. I tot, en unes condicions d'alta radioactivitat que dificulten enormement els treballs i entre rèpliques del terratrèmol i amenaces de tsunamis que preocupen els tècnics.
Després d'aconseguit això, Tepco aspira a portar els reactors a parada freda en el termini màxim de sis mesos [addicionals]. L'empresa ha anunciat que projecta cobrir els que tenen l'estructura exterior més danyada (1, 3 i 4) encara que de forma temporal, no amb un sarcòfag com el de Txernòbil. El desmantellament de quatre reactors danyats és un repte sense precedents per a la indústria nuclear i durà dècades.
El que no ha aclarit Tepco és quan tornaran els evacuats a casa seva. Hi ha pobles fins a 40 quilòmetres que seran desallotjats perquè els vents dominants han portat allà altes dosis de radiació. "Sentim molt la seva situació però aquesta decisió depèn del Govern", ha contestat Katsumata als periodistes. El ministre d'Economia, Banri Kaieda, sí que ha confiat que alguns comencin a tornar a casa després d'aquests nou mesos. (...)
Rafael Méndez, La crisis de Fukushima se eterniza, El País 18-04-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada