29.4.11

Conills d’india


D'ara endavant formaran part dels estudis amb que els científics intenten precisar com incideix en la salut l'exposició a dosis baixes de radioactivitat: almenys 21 operaris pertanyents a les dependències que roman en Fukushima per intentar controlar els reactors de la planta ja pateixen una acceleració en el ritme d'alteració de l'ADN per efecte de la radiació. Així ho va informar ahir l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica (OIEA), que va detallar per primera vegada el nombre de treballadors de Fukushima que ja han rebut una dosi superior als 100 milisieverts (mSv), el llindar a partir del qual es considera que la radioactivitat afecta la salut.
Aquestes 21 persones han augmentat la probabilitat de patir càncer a llarg termini entre l'1 i el 5%, segons els experts. "Ara mateix, en la seva sang ja pot detectar l'increment de modificació de l'ADN. Requereixen un seguiment intensiu per a veure com evolucionen al cap dels anys i les dècades" (...).
Les alteracions de l'ADN són un mecanisme natural: l'organisme humà les genera en un ordre d'entre una i dues alteracions cada 2.000 cèl·lules. Després de rebre una dosi de 100 mSv, l'organisme multiplica aquest ritme per cinc: produeix entre cinc i deu alteracions cada 2.000 cèl.lules. I aquestes cèl·lules que realitzen alteracions després d'haver rebut radioactivitat tendeixen a l'error: es multipliquen replicant el codi genètic amb lleugers desajustos que poden propiciar un procés cancerigen. En aquests casos, la malaltia sol trigar entre cinc i deu anys a concretar-se.
La situació dels empleats il·lustra la complexitat de com la radioactivitat afecta a l'organisme: allibera energia en l'interior del cos desajustat el funcionament normal de les cèl·lules. És l'únic fenomen que pot mesurar, un cop rebuda aquesta energia les conseqüències es mouen entre la probabilitat i la incertesa, fins al punt que no poden descartar altres efectes encara desconeguts de l'exposició a baixes dosis de radioactivitat. "Només sabem el que hem pogut aprendre bàsicament dels supervivents d'Hiroshima i Nagasaki, de Txernòbil", detalla Barquinero. "I a partir d'ara ... del que els passi als empleats que treballen en Fukushima".
F. B., 21 operarios sufren alteraciones genéticas por la radiación, El País 3-04-2011.

Fa anys ja s'havia afirmat que la generació elèctrica amb centrals nuclears era un experiment a escala real i amb humans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada