29.4.11

Unes dades per incloure en els costos de l'energia nuclear


La crisi radioactiva -encara incontrolada- quedarà previsiblement acotada al voltant de Fukushima, però serà catastròfica. Una zona d'entre 20 i 25 quilòmetres a la rodona de la nuclear, amb ramificacions al nord-oest del país que disten fins a 50 quilòmetres de la planta atòmica en què el vent ha dipositat més radioactivitat, quedarà inutilitzada per prop de mig segle: entre 50 i 60 anys, adverteixen els experts.
La baixa radioactivitat queda molt lluny d'assolir nivells letals però la radiació, potencialment cancerígena a llarg termini, recomana allunyar-se de Fukushima: terra ja inservible per conrear, impossible per a viure. "Es podrà accedir a algunes zones però passar-hi llargues temporades és inconcebible", adverteix el doctor Thomas Jung, de l'Oficina Federal per a la Protecció de la Radiació del Govern alemany.
Entre 80.000 i 150.000 habitants es veuran forçats a reprendre la seva vida lluny de casa, pronostica Jung. (...)."El vent pot dispersar però la nuclear segueix alliberant gasos radioactius".
Entre ells, per ordre de presència en l'aire, iode, cesi i plutoni. Aquest últim s'ha detectat en quantitats ínfimes: emet radioactivitat durant milers d'anys i és el més agressiu per a la salut, però només si s'inhala [o s'ingereix]. (...)
El llindar de perillositat són els 100 milisieverts (mSv): dosi a partir de la qual s'incrementa entre l'1% i el 5% el risc de desenvolupar càncer a llarg termini. Uns 50 quilòmetres al nord-oest de la central s'han registrat aquesta setmana 0,8 mSv per hora, uns mil l'any. A la planta s'han registrat mil mSv per hora, dosi letal després de sis hores d'exposició.
Ferran Balsells, Medio siglo de 'zona cero' en pleno corazón de Japón, El País 3-0-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada