7.3.11

Propostes energètiques de Xavier Trias per a Barcelona*


“Infraestructures intel·ligents per eficiència energètica, Barcelona primera ciutat de Zero Emissions”, el llegeix al començament del document que l’equip de col·laboradors de Xavier Trias va presentar ahir en una reunió de treball amb el catedràtic Neil Gerhenfeld (...) i altres professors i estudiants del MIT (...). És un objectiu a llarg termini, que figura al final d’un decàleg de propostes i criteris per millorar l’eficiència energètica en el marc de  la “regeneració de Barcelona” que proposa el candidat de CiU  (...).
La proliferació de connexions en la ciutat per a la recàrrega de motos i cotxes elèctrics està també en el decàleg. Trias va explicar que un Ajuntament presidit per ell primer prendria mesures per a la “implantació immediata” dels vehicles elèctrics. En aquest sentit, es va mostrar partidari d’aprofitar la xarxa d’estacions de bicing amb punts elèctrics (...).
L’horitzó del pla de Trias és, tot i això, a més llarg termini, a 20 o 30 anys per aconseguir l’autosuficiència energètica (“prescindint del petroli”). Arribar a les “zero emissions” contaminants. “No és una utopia, però si no et marques un horitzó, per difícil que sigui, no l’aconseguiràs”, va sentenciar el líder de CiU.
Els edificis productors d’energia, al menys la suficient pel seu propi funcionament i manteniment, haurien d’anar sorgint en barris consolidats, com l’Eixample, i no limitar-se només a les noves zones com el 22@ o els futurs ecobarris. El decàleg de Trias parla de desenvolupar edificis i illes energèticament autosuficients i d’un pla de rehabilitació d’edificis que promogui l’estalvi i l’eficiència. Va arribar a suggerir que els propietaris i veïns dels edificis i illes que complir uns bons coeficients de sostenibilitat energètica haurien de ser recompensats d’alguna manera. (...)
La calefacció centralitzada en l’àmbit de barri (...) és una altra de les prioritats del pla de Trias. En la promoció d’aquests sistemes jugarien un paper destacat diverses plantes de biomassa al voltant de Collserola. Aquestes aprofitarien l’excedent de massa combustible de la serralada (aquest que tant triga a recollir-se després de temporals de vent o de neu) per generar electricitat. (...)
Trias va avançar la seva intenció de treballar com alcalde per aconseguir acords amb centres de recerca nacionals i internacionals per fer de Barcelona un laboratori urbà de solucions per a l’eficiència energètica.
Lluís Sierra, Trias dibuja una ciudad de màxima eficiencia energética, La Vanguardia 5-03-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada