6.2.11

Denúncia a 4 ex càrrecs d’Ascó per delicte contra la seguretat, el medi ambient, els drets dels treballadors i falsedat documental*


Després de dos anys i mig d’investigació, la Fiscalia de Tarragona s’ha querellat davant del jutjat de Gandesa contra els que eren responsables de l nuclear d’Ascó quan es va produir una fuita de partícules radioactives, el novembre del 2007. La denúncia va dirigida contra tres alts càrrecs de la central en aquell moment (dos dels quals van ser rellevats per l’empresa després de l’escàndol) i també contra el llavors inspector de la planta del Consell de Seguritat Nuclear.
Per aquest mateix cas, el maig del 2009, el Govern va imposar als titulars de la central una multa de 15,39 milions d’euros, la més gran de la història. (...) La jutgessa de Gandesa (...) haurà d’investigar la querella presentada per la fiscalia contra (...) l’ex director d’Ascó (...), el cap d’explotació (...) i l’inspector resident del CSN a ascó quan es va produir la fuita.
En la seva investigació, el fiscal ha identificat delictes contra la seguritat col·lectiva per imprudència greu, contra el medi ambient, contra els drets dels treballadors i un delicte de falsedat documental. En total, aquest delictes poden ser sancionats amb penes que van de 6 a 16 anys de presó. [el fiscal de Medi Ambient] acusa als ex alts responsables nuclears de cometre “inacceptables negligències, imprudències i omissions”, les quals van permetre l’alliberament de contaminació “sense cap tipus de control” a finals de novembre del 2007. “Molts probablement no es coneixerà mai el nombre de partícules ni el destí final de totes aquestes”, adverteix.
Tot va començar el 26 de novembre del 2007, quan la central estava en parada de recàrrega. Aquella nit, a dos operaris sense experiència se’ls va buidar un bidó de 50 litres amb aigua radioactiva, procedent del fons de les piscines de combustible. Part de l’aigua va arribar ala sistema de ventilació per unes reixetes a ras de terra. I tot i que al principi la contaminació va romandre continguda i va donar alarma en els sistemes de detecció, més tard va poder arribar al medi ambient a través de la xemeneia. Segons el CSN, això va ser perquè els responsables de la central van alterar de forma injustificada els monitors de radiació. Ho van fer per eliminar l’alarma i poder activar el sistema de ventilació normal, pas previ al de posar en marxa la planta. A més, quan a meitat de març del 2008 se’n van adonar que hi havia partícules radioactives a l’exterior de la central, tampoc van informar al CSN. I no pensaven fer-ho, fins que el propi inspector resident va descobrir que s’estava netejant i els va obligar a notificar-lo.
Oriol Margalef, El fiscal denuncia a 4 ex cargos de Ascó por la fuga del 2007, La Vanguardia 5-02-2011.

Aquest fet va ser denunciat a la Fiscalia per Greenpeace i Ecologistes en Acción l’abril del 2008.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada