20.12.10

El gas contaminant dels darrers dies*


De la papallona al problemes ambientals
“Estats Units ha canviat el món amb el gas no convencional”, diu Rafael Villaseca, conseller delegat de Gas Natural Fenosa (...). Per aquest motiu, acaba de signar un acord amb l’energètica nord-americana Cheniere Energy (...). L’acord, pendent de ratificar, asseguraria a Gas Natural una reserva de capacitat d’entre 1,5 bcm i 2 bcm (1.500 i 2.000 milions de m3) per any en la nova terminal de regasificació de Cheniere a Texas. (...) La singularitat d’aquesta planta és que és bidireccional. És a dir, permet tant liquar com regasificar gas i pot ser emprada tant per importar com per exportar gas des d’Estats Units.


Gas Natural Fenosa de fet ha iniciat un "non-binding memorandum of understanding (MOU)" amb Sabine Pass Liquefaction -la qual és una subsidiària de Cheniere Energy- per participar a la planta de la terminal Sabine Pass (de Cameron Parish, Lousiana).

Segons Villaseca, “la flexibilitat americana en assumptes com el medi ambient ha donat lloc a una gran revolució en els aprovisionaments”. Es tracta de l’extracció de gas de pissarra (molt polèmica per seu impacte en l’entorn) o de capes carboníferes, que s’aconsegueix injectant aigua a pressió, amb substàncies químiques per trencar les roques. És més barat que els jaciments tradicionals i, de cop i volta, les possibilitats d’explotació s’han multiplicat exponencialment fins el punt que EUA deixarà de ser importador per convertir-se en exportador de gas. “Volem participar en aquesta revolució”, va senyalar Villaseca que reconeix que, en alguns casos, hi ha problemes mediambientals. (...)
Per a Gas Natural, l’acord suposa un avenç en la diversificació de subministraments. (...) Significa, a més, un accés a un nou negoci. “Si funciona la tecnologia del ‘shale gas’ (el no convencional) hi volem ser presents”, explica Villaseca. Que afegeix que també s’estan fent proves a Espanya, “tot i que no és una tecnologia senzilla”. (...)
La futura planta de Cheniere s’ha de començar a construir el 2012, per estar enllestida el 2017. (...) la demanda, des de 2008 s’ha desplomat ( a Espanya va baixar quasi un 11% l’any passat). La caiguda ha posat de relleu la vulnerabilitat que impliquen les clàusules ‘take or pay’ (endu-te’n el gas o paga’l) que apliquen els països exportadors, com Rússia i Algèria. Diverses companyies, entre elles ENI i Enel, estan ara pagant un gas que no necessiten. “Gas Natural no ha caigut en ‘take or pay’. La clau és que tenim flexibilitat ja que la major parta del gas arriba a Espanya per vaixell, i un vaixell es pot desviar a altres mercats”, subratlla. (...) el gas liquat que es transporta per vaixell és una característica del mercat espanyol: representa el 74% del total, enfront del 30% de França. En aquests moments, de baix consum, sobra capacitat, amb sis plantes de regasificació.
Dolores Álvarez, Gas Natural se prepara para exportar desde EE.UU., La Vanguardia 7-12-2010.

Quatre anys de consum de gas d’Espanya amb gas contaminant
YPF, la filial argentina de Repsol, ahir va anunciar el trobament d’un jaciment de gas no convencional a Argentina que allarga de 6 a 16 anys les reserves de la firma. El jaciment, de 127.000 milions de metres cúbics, equival a quatre anys de consum de gas d’Espanya. (...) i la seva explotació requerirà una inversió de 5.000 milions de dòlars. (...)
“Això mantindrà el creixement del país”, va destacar la presidenta, Cristina Fernández, després de l’anunci del descobriment de ‘tight gas’, o gas d’arenes compactes, i de ‘shale gas’, o gas d’esquists (...).
Amb aquesta descoberta, per primera vegada en tretze anys YPF ha aconseguit recuperar el cent per cent de les reserves consumides en l’any i revertir la corba declinant de producció de l’empresa.
Redacció, Repsol descubre en Argentina gas no convencional, La Vanguardia 8-12-2010.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada