27.5.10

Petroli, centrals i residus nuclears


Turquia, Rússia, nuclears, petroli i assumptes regionals
El primer ministre turc (...) i el president rus (...) van signar ahir un acord per a la construcció de la primera central nuclear a Turquia (...). Unes tres quartes parts de les obres seran realitzades per companyies russes. Organitzacions mediambientals s'oposen al desig d'Ankara d'independitzar-se energèticament d'Iran i Rússia. També està previst el desenvolupament d'un oleoducte que transportarà cru del mar Negre fins el Mediterrani.
R. Ginés, Rusia construirà la primera planta de energía nuclear turca, La Vanguardia 13-05-2010.

Segons fonts turques, l'acord inclou la construcció d'una refineria, i informa que durant les converses van parlar d'assumptes regionals (inclòs Iran i Alt Karabaj) i decidir actuar en cooperació.. El primer ministre turc recalca que l'oleoducte (entre Samsun al Mar Negra i Ceyhan al Mediterrani) es tracte d'un projecte ecologista ja que  salva uns estrets que corren un seriós perill. En aquest projecte també hi participa l'empresa pública italiana Eni per l'acord entre Medevedev i Berlusconi.

La central nuclear prop a la ciutat d'Akkuyu i de Mersin (al nord de Xipre), tindrà quatre reactors i una potència de 4,8 GW. El projecte es va iniciar el 1999 amb una potència de 3 GW, però es va cancel·lar el 2000 per manca de finançament. Es va reprendre provisionalment el 2006, amb forta oposició ecologista pel risc de proliferació d'armament nuclear i per estar en una regió sísmica amb terratrèmols de 6,2 en l'escala Richter.

L'emplaçament es va escollir per estar a la costa (facilita el transport), prop de centres de consum i en una regió amb baixa densitat de població. La central es dissenyarà per resistir terratrèmols d'intensitat 6,5.


Cost i mentides de l'escombraria nuclear*
"No és cert que els residus radioactius siguin el problema de l'energia nuclear, ja que hi ha tecnologia i solucions que coneixem i apliquem". Són les piscines en les centrals nuclears, les instal·lacions per l'emmagatzematge en sec i els magatzems centralitzats. "És més barat, segur i eficaç emmagatzemar en una sola instal·lació que en sis o set".
(...) en El Cabril (Córdoba) s'emmagatzemen residus de baixa i mitjana activitat.
(...) el 1984 es va crear Enresa, la qual és de propietat i gestió estatal (...).
A més de l’emmagatzemament, Enresa també efectua treballs de desmantellament de centrals nuclears, com la de Zorita (...).
El tractament dels residus, la cerca d’emplaçaments adequats, el transport i l’emmagatzemament, així com el tancament de mines formen part de l'activitat d'Enresa, la qual actualment destina sis milions d'euros  l'any en I+D.
Ara el retorn, el 2011, dels materials radiocatius que es van emmagatzemar a França després de l'incendi de Vandellòs I (octubre de 1989) accelera la necessitat de disposar d'un ATC. L'emmagatzemament en territori francès costa 40.000 euros diaris.
Alfred Reixach, Guardar la basura, La Vanguardia 11-05-2010.

Enresa tenia el mandat de trobar un emplaçament per a l'enterrament definitiu ("cementiri") dels residus nuclears d'alta activitat. Ha disposat d'ingents quantitats de diners i ha anat repetint durant molts anys que era una qüestió de cinc anys trobar la solució. Al final va tirar la tovallola proposant un cementiri únic a la Unió Europea, esperant que altres països resolguin el tema (El País 13-05-2005).

Amb la renúncia de la UE al seu pla d'obrir cementiris nuclears a cada país abans de 2018 (El País 9-09-2004), Enresa va deixar de patir i de mentir respecte als terminis, proposant el magatzem centralitzat en superfície, opció que va ser aprovada pel Parlament de l'Estat (El País 25-05-2005) que podia estar en qualsevol polígon industrial (El País 13-05-2005). El pla era obrir el magatzem el 2010, per donar cabuda als residus nuclears de Vandellòs I el 2010 i de Santa María de Garoña el 2011 (El País 12-02-2006), actualment retinguts després del seu reprocessat al Regne Unit, amb un cost de 34,5 milions d'euros (El País 21-12-2004) i un contingut de 600 quilos de plutoni i 100 tones urani (La Vanguardia 26-08-2006).

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) va acusar a Enresa i a l'Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears (AMAC) d'enganyar a la població per "amagar premeditadament" un estudi de la UPC, subvencionat pel CSN, en el qual defineix el municipi de Vandellós-l'Hospitalet de l'Infant com la millor ubicació per al Magatzem Temporal Centralitzat de residus nuclears d'alta activitat (La Vanguardia 3-01-2007).

El Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas (Ciemat) ha dissenyat un petit reactor nuclear per ubicar juntament amb el Magatzem Temporal Centralitzat (ATC en castellà). El reactor eliminaria aquest tipus de residus de manera segura i viable tecnològicament (La Vanguardia 28-08-2007). Aquest és el centre de recerca que es menciona (a vegades) que acompanyarà el magatzem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada