28.3.15

El petroli d’Orient Mitjà inunda empreses locals



L’any 2012 les inversions directes de Qatar a Espanya pujaven a 2.420 milions d’euros. [...] Al tancament del 2015 la inversió del petit estat del Golf ja s’aproxima als 10.000 milions. [...] totes estan controlades i dirigides per la família reial dels Al-Thani.
Unes inversions [...] més agressives que les dels seus veïns, l’Aràbia Saudita, que és més conservadora; o Abu Dhabi i Kuwait, que busquen més equilibri. Fins i tot s’indica que Qatar pot buscar “actius trofeu”, aquells que són emblemàtics, com podria ser l’Hotel Vela de Barcelona. Sigui com sigui, en el fons hi ha l’intenció d’invertir els diners guanyats em el petroli i el gas en altres actius per rebaixar la dependència de l’or negre.
[...] Qatar és un estat petit, amb 11.586 quilòmetres quadrats, una mica menys que la demarcació de Lleida, i poc més de dos milions d’habitants. L’estratègia ha sigut invertir els rendiment del gas i del petroli en negocis sòlids, segurs i rendibles. Es calcula que el fons sobirà disposa d’uns 175.000 milions per invertir.
[...] la família reial de Qatar –i per extensió els fons sobirans del país- seleccionen molt bé on volen invertir. Empreses que cotitzen i que donen bona rendibilitat amb dividends, immobles amb potencial de revalorització i turisme. Això els ha portat a convertir-se en accionista de referència d’Iberdrola.
[...] A Catalunya, Qatar es va quedar amb Port Tarragona, la marina de luxe del port de Tarragona i l’Hotel W de Barcelona (Hotel Vela). [...] el futbol també interessa a a Qatar (propietari del PSG francès). A Espanya va comprar el Màlaga CF i és patrocinador del Barça.
Xavier Grau, Qatar: petrodòlars a la conquesta de les cotitzades i el totxo espanyol, Ara 6-02-2016.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada