15.5.15

L’oferta de petroli serà insuficient a partir del 2020 *

L’actual situació del mercat de l’or negre: com més va menys petroli es troba. Per descobrir un jaciment nou (i per a la seva posterior explotació) calen més diners que abans. I a sobre les reserves trobades acostumen a ser, en volum, més petites.
L’any passat, hi va haver 174 descobriments. Fins al 2013 la mitjana oscil·lava entre els 400 i els 500, és a dir, més d’un cada dia.
Si es té en compte que es triguen entre cinc i set anys per explotar la producció (i només un de cada cinc pous és viable des d’un put de vista comercial), això significa que d’aquí una dècada hi podria haver manca de subministrament. El conseller delegat de Total va reconèixer que “a aquest ritme l’oferta de petroli serà insuficient a partir del 2020”.
El problema és que el cost de les inversions necessàries per cercar nou cru és elevat (per exemple, ara cal anar a inspeccionar fins i tot en aigües molt profundes) i, amb les actuals cotitzacions del barril de petroli, els números no surten. Les petrolieres ja no es poden embrancar en exploracions massa oneroses (per exemple, a l’Àrtic, on l gran majoria de les empreses s’han fet enrere).
La tècnica del ‘fracking’ als EUA està una altra vegada en auge. Com que s’ha perfeccionat, és més convenient, fins i tot amb els preus actuals.
Respecte al 2014, el cost d’extracció d’aquesta mena de cru no convencional enquistat a les roques és un 50% més baix, amb l’avantatge que, en poques setmanes (a diferència d’un pou tradicional), la seva producció és operativa. Aquesta indústria aporta ara el 20% del total de l’oferta, una quantitat suficient per inundar el mercat, abaixar els preus, reduir les exploracions i deixar l’OPEP en evidència.
Piergiorgio M. Sandri, Els descobriments de petroli cauen al nivell més bais dels últims 70 anys, La Vanguardia 7-05-2017.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada