15.5.15

El cost del Castor: 1.350,7 M€ + 600.000 € + 15 M€/any **

No tornarà a funcionar mai més el magatzem de gas creat a només 22 quilòmetres de la costa, entre Alcanar (Montsià) i Vinaròs (Baix Maestrat), i paralitzat el setembre del 2013. No es tornarà a injectar gas al seu subsòl marí perquè fer-ho podria provocar més terratrèmols d'una magnitud màxima de 6,8, segons va explicar el Govern espanyol després de fer públics finalment els informes encarregats a dues universitats dels Estats Units fa tres anys.
L'esperat desenllaç del fiasco del Castor, amb els estudis inapel·lables del MIT (Institut de Tecnologia de Massachusetts) i la Universitat de Harvard, encara deixa un interrogant en l'aire. I és una qüestió de pes.  El magatzem, amb uns quants milions de metres cúbics de gas sota el mar, no podrà ser desmantellat a curt termini. "El millor ara per ara és mantenir les coses com estan; hi ha un risc alt per injectar gas, però també per treure'n", va alertar Nadal [ministre d'Energia], cautelós.
Així doncs, continuarà en fase d'hivernació, de manera indefinida, un reservori de gas submarí pel qual el Govern espanyol va pagar el 2014 una indemnització de 1.350,7 milions d'euros als promotors, Escal UGS, en què participa majoritàriament l'ACS de Florentino Pérez. Mantenir el Castor 'adormit' té un cost anual afegit de 15 milions d'euros.
L'informe del MIT és meridià. La injecció del gas el setembre del 2013, ha desestabilitzat geològicament la zona. La raó, la pressió exercida sobre la falla d'Amposta i les seves ramificacions, "sotmesa a estrés com a conseqüència de la injecció de gas. La magnitud dels sismes podria ser molt més gran ara que el 2013, i es podria arribar a una magnitud de fins a 6,8", va alertar Rubén Juanes, professor del MIT.
"El millor és esperar i veure com s'assenta la zona i fer estudis posteriors de tot tipus: tècnics, enginyers i geològics. I també veure com i què es fa amb aquesta instal·lació en el futur. Tenim molt temps, perquè ara la situació és estable", va dir el ministre.
Els estudis han costat al Govern [o sigui, als consumidors del gas!] 600.000 euros.
La falta de concreció al voltant del desballestament de la infraestructura preocupa les Terres de l'Ebre, però també indignació perquè les conclusions de l'estudi no són noves. L'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME) i l'Institut Geogràfic Nacional van concloure el 2014 que la injecció de gas havia provocat els terratrèmols.
"El 2008 vam dir que la falla d'Amposta generaria terratrèmols i que calia fer un estudi; si s'hagués fet, ens hauríem estalviat els terratrèmols, el patiment dels veïns, i els milers de milions llençats a les escombraries", va recordar Evelio Monfort, portaveu de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia.
Esteve Giralt, El Castor hibernarà fins que desmantellar-lo sigui segur, LA Vanguardia, 4-05-2017.

"En el seu moment, i amb la informació i la metodologia disponibles, no s'haurien pogut detectar riscos sísmics abans de la injecció de gas", va destacar ahir el Govern espanyol. Així, l'Executiu del PP tanca la porta a reclamar per la via judicial el retorn de la indemnització d'1.350,7 milions pagada als promotors del Castor el 2014, a partir de la clàusula introduïda el 2008 pel Govern de Zapatero per blindar la inversió en cas de clausura. El fiasco ja l'estan pagant tots els consumidors de gas a través de la factura [tots per igual?], i el pagaran al llarg dels pròxims 30 anys. Però la controvertida clàusula també establia que no s'havia de pagar la indemnització si es demostrava una actuació negligent, en cas de "negligència o engany", es podria deixar sense cap compensació els propietaris del Castor.
El Govern espanyol dona per perduts 1.350 milions, La Vanguardia 4-05-2017.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada